Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЛІСТ, ФРАНКО І ПОСТУП УКРАЇНИ
П'ятниця, 05 лютого 2021, 13:39

Провідне коло Організації української нації «Держава» і відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл на тему «Стан нації: проблемні питання».

Вступне слово на круглому столі мав завідувач відділу україніки, представник провідного кола ОУН «Держава» Євген Салевич. Він вказав на головні напрями діяльності Організації: тотальну пропаганду державотворчих і націєтворчих ідеологій, зокрема, ідеології традиціоналізму та економічного націоналізму, оборону української ідентичності, відвоювання українського інформаційного простору, проявлення українського інтелектуального, інформаційного і фінансового ресурсу, творення українських лідерів і національної сили.

Професор Микола Одрехівський виголосив доповідь про ідеологію економічного націоналізму і проблеми поступу України. Він порівняв світоглядні концепції економічного націоналізму світових мислителів XIX ст. - німецького економіста та політичного діяча Фрідріха Ліста та українського письменника, вченого й громадсько-політичного діяча Івана Франка. У своїй фундаментальній праці «Національна система політичної економії» Ф. Ліст вперше пов’язує економіку з ідеєю нації. Вчений трактує націю як посередницю між індивідом і людством. Нація для Ліста є цілісним живим організмом, який концентрує в собі людський, розумовий та духовний капітал. Для нього було очевидним, що розвиток економіки відбувається саме в рамках нації. Погляди Ліста набувають особливої ваги в сучасній Україні, оскільки, по-перше, «кожна нація, що в силу історичних причин займає вторинне становище у виробництві, торгівлі та навігації, повинна перш за все зміцнити свої власні позиції, щоб на рівних конкурувати з розвиненішими націями», по-друге «нація діятиме нерозумно, якщо прагнутиме покращувати добробут усього людства ціною власного добробуту та незалежності. Зміцнення своєї влади і сили є для нації законом самозбереження». Протекціоністська політика для Ліста – засіб, який дозволяє захистити національного виробника на певному етапі його розвитку. Фрідріх Ліст ввів також поняття продуктивних сил, під якими розуміє увесь економічний потенціал нації. До продуктивних сил мислитель відносив не лише промисловий і технологічний капітал, але також духовні цінності – науку, освіту, культуру та мистецтво. Ідеї Ліста надзвичайно актуальні для поступу сучасної України. Вони пронизували також погляди Івана Франка упродовж його життя. Творча та наукова діяльність українського мислителя були зорієнтовані на поступ до добра української людини, родини, громади, краю та нації. Добродійний поступ України зосереджений у системі Івана Франка – «наука – промисел – штука – товар», яка трансформована сьогодні в інноваційну модель розвитку національної економіки і передбачає зростання значущості науки та освіти. На основі поглядів Івана Франка щодо використання людського розуму, матеріальних і духовних потреб людини в управлінні розвитком людства, аналізу його економічних праць можна дійти висновку, що національна інноваційна система – це сукупність взаємопов’язаних організацій, зайнятих виробництвом і комерціалізацією інноваційних продуктів та продукції (наука – промисел – штука - товар) у межах границь держави чи регіону, малих і великих компаній, університетів, лабораторій, технопарків, технополісів, інкубаторів та інноваційних центрів, інститутів правового, фінансового й соціального характеру, що забезпечують інноваційні процеси і мають потужне національне коріння, традиції, політичні та культурні особливості.

Відомий громадсько-політичний діяч Ігор Кузьмак висловив концептуальні думки про проблеми нації, коли українські землі і її надра, порушуючи Конституцію України, заберуть чужинці, оскільки, земля і надра є всенародним надбанням та основою добробуту кожної української людини, громади, народу. І тільки державна ідеологія економічного націоналізму може забезпечити панування українців на рідній землі.

Учасниками круглого столу були вчені Роман Базилевич, Богдан Калиняк, Зіновій Тіменник, Микола Обідняк, громадські діячі Юрко Антоняк, Анна Мармуляк та інші. Участь в обговоренні проблемних тем стану нації брали також запрошені представники організацій – голова «Союзу українок України» Орислава Хомик, голова «Корпусу УНСО» Микола Сипливий, члени Конгресу українських націоналістів Василь Петрина і Лілія Лапановська, голова регіональної ради підприємців у Львівській області Ростислав Сорока, керівник оркестру Львівської національної філармонії Михайло Сосновський.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday538
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week6335
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month33189
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4234667

We have: 82 guests online
Your IP: 54.221.110.87
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер