Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Незалежна Україна: портрет нового часу (до 31-ї річниці Незалежності)
Вівторок, 23 серпня 2022, 11:27

24 серпня 1991 р. Верховна Рада проголосила незалежність України, яку затверджено на референдумі 1 грудня 1991 р. З того часу минув 31 рік. Міжвоєнна Польща існувала 21 рік. У польській історіографії дослідження міжвоєнного двадцятиліття – ціла індустрія; жоден інший період історії Польщі не обговорюється так інтенсивно, як цей. І цей феномен має своє пояснення: зміни, які сталися тоді в польському суспільстві, справді грандіозні. Сучасна Українська Держава існує довше, тому зміни, які відбулися в українському суспільстві, – значно більші; живемо в ІІІ тисячолітті, зрештою. Лихі дев’яності, Кравчук і Чорновіл, талони, купони, Кучма, гривня, рок і джаз, «Воплі Відоплясова», «Динамо» (Київ), глобалізація, Партія регіонів, БЮТ, «Наша Україна», стільниковий зв’язок, Помаранчева революція, інтернет, Євробачення, «Шахтар» (Донецьк), брати Клички, Євромайдан, Крим і Донбас, війна, Порошенко і Зеленський. І знову війна.

Кожна із згаданих осіб і подій спонукає спогади та емоції і колись, безумовно, стане предметом ґрунтовних історичних досліджень. Але вже зараз, споглядаючи пройдений шлях, можна окреслити основні тенденції розвитку українського суспільства, які ледве чи в когось викликатимуть сумнів.

Існують тисячі різних націй і народів, але лише 200 з них створили власні держави. Україна відбулася як незалежна і демократична держава, на взір інших європейських країн – і на противагу державам СНД; тому процес інтеграції в Європейський Союз, що розпочався цього року, є закономірним наслідком наших попередніх змагань.

Найбільший тест на життєздатність Української державності – війна з Росією. Одразу після нападу російської армії наші західні союзники пророкували нам розгром і окупацію через три дні. Тим не менше оборона Києва завершилася нашою перемогою і відступом російської армії. Російська агресія захлинулася, українське суспільство, демонструючи досі нечуваний рівень патріотизму і згуртувавшись навколо чинного президента, – монолітне, як ніколи. Збройні Сили України демонструють високу боєздатність, успішно опановують нову тактику і озброєння, завдають дошкульних ударів ворогові вже на його території; українська армія – найкраща в світі.

Війна також змінила геополітичний розклад на світовій шахівниці. Україна перетворилася на світового політичного гравця, бастіон Європи, який успішно протистоїть відродженню російського імперіалізму та стримує російську агресію на Захід. Зрештою, європейським бастіоном ми були упродовж майже всієї нашої історії.

Повертаючись до паралелей з нашим найближчим західним сусідом, зауважу, що польська нація остаточно сформувалася під час Другої світової війни – всупереч Гітлеру. Живемо в переломну епоху. Ми вистояли, згуртувалися і обов’язково переможемо. Всупереч Путіну. Слава Україні!

Ігор ЧОРНОВОЛ

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1012
mod_vvisit_counterYesterday3415
mod_vvisit_counterThis week10825
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month28940
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4266050

We have: 20 guests online
Your IP: 3.149.250.1
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 26, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер