Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Пам'яті Валерія Шаленка
Понеділок, 20 липня 2020, 13:41

Видатна українська творча світла людина стала тепер і назавжди видатною людиною світлої пам’яті. Шлях Мистця позначений світлом людяної усмішки і величним світлом вітражів твореного ним храму. Святі образи апостолів та учителів нації в інтерпретації Мистця піднімають і світло його образу до нашого неба. Інший художник спинив на світлинах не одну мить Його земного життя.

Сходинки земного життя відомого українського художника, графіка і живописця, Майстра вітражу Валерія Шаленка простягнулися на 73 роки від малого містечка Сокаль 1947 року через Лубни і Сімферополь до великого міста Львова 2020 року.

Сходинки мистецької освіти проминули Лубенську художню школу, Сімферопольське художнє училище імені Миколи Самокиша, Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва, а сходинки праці – Львівські реставраційні майстерні, Львівський державний історико-архітектурний заповідник, Львівський виробничий художньо-оформлюваний комбінат, Львівське художнє училище імені Труша.

Сходження Майстра в мистецтві від вітражів у різних земних спорудах сягнули сакральних вітражів великих храмів Львова – церкви Святих Ольги і Єлизавети, церкви Святого Андрія Первозванного, церкви Матері Божої Пресвятої Богородиці – Володарки України, монастиря Згромадження сестер-служебниць Непорочної Діви Марії, храмів сіл Кавське, Кабарівці, Шевченкове, Віжомля.

Вершиною Мистця у графіці і живопису став цикл робіт «Навколо Тараса», присвячений нашому пророку Тарасу Шевченку.

Приватні колекції України, Чехії, Греції, Канади зберегли Його малярські та графічні роботи, а храми піднесли світло Його вітражів до неба.

Завідувач відділу україніки, поет Євген Салевич

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday22
mod_vvisit_counterYesterday635
mod_vvisit_counterThis week3461
mod_vvisit_counterLast week7794
mod_vvisit_counterThis month14912
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4252022

We have: 10 guests online
Your IP: 18.217.208.72
 , 
Today: квіт. 19, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер