Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Заходи
Українознавчий семінар «Нескореність українки: Ольга Басараб
П'ятниця, 26 липня 2024, 12:42

Організація української нації «Держава», Українське національне середовище та відділ україніки ЛОУНБ провели українознавчий семінар «Нескореність українки: Ольга Басараб».

У вступному слові на заході пошанування української діячки Ольги Басараб, яка стала символом нескореності українки, а відтак нескореності української нації, завідувач відділу україніки, поет Євген Салевич висловив такі світоглядні думки.

Ідеолог націоналізму Юрій Липа в статті «Українська жінка» писав про таких українок як Ольга Басараб: «…Власне, українка, як мало котра жінка в Європі, була зв’язана і з війною, і з героїчною військовістю. […] Багато їх було, багато їх є і ще багато буде тих українок, котрі потрапили залізом і вогнем боронити честі і слави України. Честь їм за це!»

Детальніше...
 
ВІД СОТНИКА ДО МІНІСТРА
Вівторок, 23 липня 2024, 10:31

22 липня в бібліотеці відбулася чергова лекція історика Івана СВАРНИКА про видатного галичанина, увічненого назвою гарної вулиці між Цитаделлю й колишнім Парком культури й відпочинку, а також мистецькою пам’ятною таблицею на Народній гостиниці.

Дмитро Вітовський (1887-1919) прожив не надто довге, але дуже плідне й насичене життя, доклався і до боротьби селян за свої права, і до збройної боротьби за незалежну Україну, й до творення Української Галицької армії, й до організації шкіл на Волині, і до дипломатії.

Як згодом писав про нього проф. Крип’якевич, «Був це спартанець строгий для себе й інших, Цілою душею ненавидів криві дороги. Здається, він добре почувався на фронті, де був тільки приказ і обов’язок. Бути левом і лисом Вітовський не вмів, це було проти його натури».

Детальніше...
 
Лекція Івана Сварника для екскурсоводів
Вівторок, 23 липня 2024, 10:04

 
Українознавчий семінар "Нескореність українки: Ольга Басараб". До 135-річчя української діячки"
Понеділок, 22 липня 2024, 10:35

 
Лекція Івана Сварника для екскурсоводів
Середа, 17 липня 2024, 10:43

 
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>

Сторінка 1 з 97