Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

НОВАТОРСЬКЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРО ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКІ СТОСУНКИ 1939-1942 рр.
Понеділок, 01 березня 2021, 16:33

В перший день весни бібліотека отримала цінний подарунок від нашого автора – Ярослава Середницького: нове дослідження «Формування польського збройного підпілля в час українського національного відродження. 1939-1942 роки». Воно щойно побачило світ у тернопільському видавництві «Мандрівець». Книга висвітлює драматичний період в історії України й Польщі – початок ІІ Світової війни, коли поляки, попри героїчний опір німецьким і совєтським військам, зазнали поразки у Вересневій кампанії 1939 р., однак не скорилися оккупантам, а продовжили опір обом загарбникам, ще в оточеній Варшаві почали створилення збройного підпілля (ZWZ). Його очолив ген. Міхал Токажевський-Карашевич, а згодом ген. С. Ровецкі. Паралельно зі створенням структур польського підпілля 1940 р. на Поліссі було створене українське підпілля Т. Боровця, що спиралося на колишніх вояків УНР.

На початку німецько-радянської війни 1941 р. воно, спільно з Білоруською Самоаховою, успішно очистили Полісся від залишків розбитої Червоної армії і совєтських партизанів. В цей час польське підпілля, яке 1940 р. зазнало важких втрат через енкаведистські арешти, зуміло відновити свою структуру й організаційну мережу. Аби довести Лондону, що контролює території довоєнної Польщі, ZWZ організувала спеціальну розвідувально-диверсійну структуру «Вахляж», яка мала охоплювати всі терени давньої Речі Посполитої, аж до Риги, Дніпропетровська й Орші. Очолив «Вахляж» підполк. Ян Влодаркевич. На відміну від польського підпілля, яке часто ставило собі нереальні політичні завдання, українці в 1941 р. досягли значно помітніших успіхів, зокрема в спробі відновлення Української держави, активній діяльності похідних груп ОУН та ін..Більшим успіхам українців зашкодив політичний розкол, спровокований (організований) НКВД й гестапо. Натомість військово-політичні події німецько-радянської війни кінця 1941-поч. 1942 р. та значна допомога Великобританії сприяли інтенсифікації роботи польського підпілля й консолідації його в АК. Нова книга містить десятки цінних біограм учасників як польського, так і українського підпілля, військових, політичних і культурних діячів Польщі, України, Білорусі, Німеччини, СРСР, значну бібліографію до теми й багатющий зображальний матеріал. Усе це робить нову книгу захопливою лектурою для всіх, хто цікавиться історією, політикою, польсько-українськими й міжнародними стосунками ХХ ст.

 

Іван СВАРНИК, історик

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday885
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week6682
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month33536
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4235014

We have: 16 guests online
Your IP: 44.199.241.53
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер