Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

УКРАЇНСЬКА НАУКА У США
Середа, 15 березня 2023, 17:36

Видавничий дім «ПРОСТІР» (Київ) передав до нашої бібліотеки цікавий збірник «Академічна традиція українського зарубіжжя: історія і сучасність» - книгу, видану 2021 р. до 80-ліття проф. Альберта Кіпи, президента УВАН у США. Добір авторів та тематика статей залежали від двох редакторів – Ігора Гирича (Україна) й Леоніда Рудницького (США). Та головним motto збірника є відзначення багатолітньої плідної діяльності професора Кіпи на ниві української науки, культури й духовності у США, зокрема в УВАН. Чільними постатями цієї славної установи свого часу були Дмитро Чижевський, Юрій Шевельов, Олександр Оглоблин, Марко Антонович, Омелян Пріцак, Григорій Костюк, Ігор Шевченко, Роман Шпорлюк, Ярослав Пеленський, Тарас Гунчак.

Життєвий і науковий (а також науково-організаційний) шлях ювіляра стисло виклали Л. Рудницький та І. Гирич. Про український учених у США і стосунки з ними наших учених написав М. Жулинський. Біографічні відомості про родину Кіпів, зокрема про видатного піаніста й композитора Вадима Кіпу (1912-1968), досить детально викладені в нарисах доньки Алли Кіпи (США) й музиколога А. Житкевича (Канада). Їх суттєво доповнює документально-ілюстративний розділ (с. 52-80).

Основну частину збірника складають наукові статті українських учених Д. Буріма, О. Блашків, І. Гирича, О. Яся, Л. Масенко, С. Вакуленка й К. Каруник, Т. Сидорчук, О. Федорука, О. Юркової та В. Пришляка під спільним заголовком «Видатні гуманітарії УВАН у США» (с. 85—353). Вони присвячені діяльності Дмитра Дорошенка, Дмитра Чижевського, Олександра Оглоблина, Юрія Шевельова, Омеляна Пріцака, Володимира Міяковського, Наталії Полонської-Василенко, Василя Дубровського. Розділ доповнюють публікації А. Атаманенко й С. Годжал, І. Гирича листування М. Антоновича з Д. Чижевським, О. Оглоблина з В. Омельченком, Ю. Шевельова з О. Оглоблином (с. 373-595). У розділі «Літературознавство» подано розвідки українських і американських дослідників С. Романова, Т. Шестопалової та І. Іванкович про творчість Лесі Українки, О. Кобилянської, В. Барки.

Книгу доповнює іменний покажчик та відомості про авторів.

Приємно відзначити високу поліграфічну культуру видання: крейдяний папір для ілюстративної частини, тонований для текстової, ідеальну якість ілюстрацій, продумане макетування, чіткий друк, тверда, вишукано оформлена обкладинка, прошитий книжковий блок. Усе це становить органічну цілість і довго слугуватиме промовистим свідченням не лише високого розвитку української науки в складних умовах еміграційного життя у Европі й на Американському континенті, а й незнищенності українського духу, який у будь-яких умовах знаходив можливість для утвердження інтелектуальної свободи й незалежности.

Іван СВАРНИК, д. член НТШ

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday640
mod_vvisit_counterYesterday2025
mod_vvisit_counterThis week3172
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month21287
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4258397

We have: 17 guests online
Your IP: 3.138.200.66
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 23, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер