Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЮВІЛЕЙ ЛЕМА
Понеділок, 13 вересня 2021, 12:34

12 вересня, хоча насправді це треба було б робити сьогодні, 13 вересня, Львів відзначив 100-ліття свого уродженця, письменника-фантаста Станіслава ЛЕМА. Програма святкувань була насиченою і різноманітною: о 12.30 запрошені – письменники, перекладачі, літературознавці, видавці – пили какао (каву, воду) з міським головою на балконі-терасі його службового кабінета й обмінювалися думками про письменнника, нові книги, видавничі серії та багато іншого. Наприклад, про ідею перейменування площі Коліївщини на, скажімо, площу Сусідів. Чому? Не тому, що це первісна (історична) назва – ця площа мала назви «пляц Жидовскі», з 1871 – Векслярський (від «вексель» - боргове зобов’язання), а 1950 перейменована на Коліївщини – найбільшого селянсько-козацького повстання 1768 р., оспіваного Шевченком у «Гайдамаках». Мотив перейменування – назва образлива для «єврейської громади». Так, принаймні, вважають у міській раді.

О 13.00 на урочистій сесії міськради з цікавими доповідями виступили Юрій Андрухович та Ірина Старовойт. Перший, зокрема, пояснив, чому Лем, виїхавши з нашого міста в роки німецької окупації, більше ніколи не бував у Львові. В одному з інтерв’ю письменник пояснив, що для нього Львів був наче кохана прекрасна молода жінка, яку він був змушений залишити на якийсь час, а вона вийшла заміж за іншого, народила йому дітей, постарілася. Тому він не хоче бачити її такою. З іншого боку, всі рідні, які залишилися у Львові, загинули в роки війни в жидівському ґетто, знайомі виїхали в повоєнні роки, отож від того міста не залишилося нічого, крім каменів.

Андрій Садовий вручив запрошеним подарунки, пов’язані з ювілеєм, зокрема щойно видану у Львові книгу про Лема.

До присутніх звернувся з привітанням мер Краковак (відео) та група райців Кракова (присутні фізично).

Гостей частували обідом у ресторації Бачевських.

Учасники святкувань були присутніми на відкритті меморіальної таблиці на будинку, де народився письменник – вул. Б. Лепкого (кол. Браєровска), 4. Слово про львівський період життя Лема виголосив перекладач Андрій Павлишин.

Далі відбулася дискусія про творчість письменника й мислителя у кав’ярні «Радіо-Гараж», відкриття муралу на Лем-стейшен (вул.. Вітовського) та фестивалю.

Творчість Лема обговорюватимуть і на Форумі видавців 17 вересня. Про це – у Програмі Форуму.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1387
mod_vvisit_counterYesterday684
mod_vvisit_counterThis week2617
mod_vvisit_counterLast week6194
mod_vvisit_counterThis month23691
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4225169

We have: 12 guests online
Your IP: 54.235.6.60
 , 
Today: бер. 19, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер