Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ДО 100-РІЧЧЯ САТИРИКА Й ПАТРІОТА
Середа, 06 квітня 2022, 10:16

За тиждень до початку війни Галицька видавнича спілка видала книгу, яку складно залічити до конкретного літературного жанру. «Сміх і сльози Івана Сварника», підготовані дітьми письменника, - це збірник кращих байок і гуморесок з 8 опублікованих у Львові й Києві збірок, непубліковані твори з архіву письменника, лірика з записників, епіграми. Поезія значною мірою не призначалася для друку й була реакцією громадянина й патріота на прикрі явища в національній освіті й культурі, на ідеологічний тиск партійних органів і цензури. Значну частину збірника складають спомини колег-письменників, друзів з середовища інтелігенції – Є. Дудара, А. Паламаренка, М. Олійника, О. Забужко, Б. Стельмаха, Л. Різника, Н. Мориквас, Н. Бічуї, А. Содомори й багатьох інших. Заключний блок – мемуари рідних – племінника, дітей, онуків. Книга містить багато десятків світлин з письменницького життя, родинних фото з батьківщини письменника – Лисогірки на Поділлі, зі Львова, де він навчався в університеті разом із своєю майбутньою дружиною Софією, з Луцька, де майбутній гуморист працював педагогом після закінчення університету, згодом знову зі Львова, де жив і працював у обласному книжково-журнальному видавництві (нині «Каменяр») та журналі «Жовтень» («Дзвін») разом з Р. Федорівом, Р. Іваничуком, М. Ільницьким, Ю. Ковалем та ін.

Нове видання буде корисним не лише для тих, хто займається літературними процесами в Україні ХХ ст., але й для всіх, кого цікавить розвиток культури в епоху тоталітаризму й національного відродження. Книга є доступною у фондах нашої бібліотеки та в усіх ОТГ Львівщини.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1136
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5786
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32640
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4234118

We have: 20 guests online
Your IP: 54.163.62.42
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер