Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Енциклопедія в подарунок бібліотеці
Середа, 12 липня 2017, 13:53

11 липня в сесійній залі Наукового товариства імені Шевченка у Львові відбулася велелюдна презентація двох перших томів «Енциклопедії НТШ» за участі бібліотекарів Львівщини.

Відкриваючи презентацію, голова НТШ Роман Кушнір коротко зупинився на історії НТШ та його відновлення в роки горбачовської «перебудови», до чого були причетні видатні науковці Львова – В. Панасюк, Р. Кучер, І. Юхновський, М. Голубець, Я. Дашкевич, О. Романів, О. Купчинський та багато інших вчених. Їм вдалося зв’язати нитку поколінь та історії, продовжити славні традиції галицької Академії Наук. Також доповідач підкреслив важливість такого складного й довготривалого проекту, як ЕНТШ. Перші два томи охоплюють лише літери А-Г, отож загалом енциклопедія налічуватиме не менше 15 томів. Її ініціатором і рушієм від самого початку був вчений секретар товариства, знаний філолог і джерелознавець Олег Купчинський.

Продовжуючи сказане головою, подальші доповідачі – Р. Пляцко, О. Шаблій, Ю. Ковалів, А. Фелонюк, І. Сварник, М. Литвин та ін. розповіли присутнім про роботу над енциклопедією, поділилися міркуваннями про позитиви й негативи видання, підкреслили його синкретичний характер і універсалізм. Енциклопедія призначена для найширшого кола користувачів, в першу чергу студентів, викладачів, краєзнавців. Статті стосуються як окремих напрямків наукових досліджень, питань, як вивчали члени НТШ, наукових осередків НТШ у світі, так і біограф конкретних науковців.

Перші томи енциклопедії безкоштовно отримали провідні бібліотеки Львівщини: ЛОУНБ, ЛОУДБ, РЦБС Жовкви, Перемишлян, Миколаєва. Голова НТШ Роман Кушнір пообіцяв бібліотекам подарувати й 3 том, який побачить світ до Книжкового форуму.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday801
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week6598
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month33452
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4234930

We have: 18 guests online
Your IP: 44.211.35.130
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер