Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«…Не минайте ані титли…»
Вівторок, 12 жовтня 2021, 10:06

Щойно видавництво «Кліо» безкоштовно передало у фонди нашої бібліотеки перші два томи нової серії видань «Джерела». Це впорядковані відомою дослідницею української історії Тетяною Таїровою-Яковлевою описи фондів № 229 (Малоросійський приказ) і № 124 (Малоросійські справи) Російського державного архіву давніх актів. Того самого архіву, який свого часу впорядкував М. Бантиш-Каменський, вивчали Д. Бантиш-Каменський, О. Бодянський, В. Антонович, М. Грушевський, І. Крип’якевич, Я. Дашкевич та інші корифеї нашого історіописання. Коли я навчався в Московському державному історико-архівному інституті, спробував ознайомитися з описами й замовити справи, однак далі читального залу мене не пустили: студентам, мовляв, не положено видавати оригінали, а мікрофільми у 70-ті рр. ХХ ст. не передавали рельєф тиснених печаток, якими я тоді займався.

Описи згаданих фондів є багатющим джерелом для вивчення українсько-московських стосунків, оскільки перший (ф. 229) містить договірні статті Московії з Військом Запорізьким, царські грамоти гетьманам та іншим представникам генеральної старшини, накази воєводам перед їхнім виїздом в Україну, листування різних московських чиновників з козацькою старшиною, кошовими Січі, церковними ієрархами, з містами та ін. за 1617-1760 рр.. Фонд містить також багато інформації про стосунки України і Московії з Річчю Посполитою, Портою, Кримом, Швецією, дунайськими князівствами в ХVІ-ХVІІІ ст. Фонд 124 – це колекція документів 1563-1798 рр., що стосуються України, з Посольського приказу, Малоросійського приказу й Посольської канцелярії. Обидва томи, крім описів справ, мають докладний НДА – вступні статті В. Щербака, Т. Таїрової-Яковлевої та Ю. Ескіна, географічний та іменний покажчики.

 

Оскільки архіви Гетьманщини зазнали значних втрат під час воєн ХVІІ-ХVІІІ ст., а козацькі документи в Польщі загинули у Варшаві в роки ІІ Світової війни, то інформація, зібрана й опублікована Т. Таїровою-Яковлевою має виняткову цінність для дослідників української минувшини.

Іван СВАРНИК, історик, д. член НТШ

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday656
mod_vvisit_counterYesterday3415
mod_vvisit_counterThis week10469
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month28584
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4265694

We have: 14 guests online
Your IP: 13.58.247.31
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 26, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер