Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Слов'янська писемність як феномен вітчизняної культури
Середа, 20 травня 2020, 12:34

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – видатних просвітителів, творців слов’янської писемності. Тривалий час побутувала думка, що наша писемність з’явилася лише після хрещення Русі, коли з Візантії і Болгарії було завезено богослужебні книги. Багато хто вважає, що її створено у 863 році, хоч насправді це дата початку моравської місії братів-подвижників, які вирушили в ці краї з уже готовими книгами Святого письма, перекладеними ними з грецької.

Абетка, яка нині зветься «кирилицею», – основа писемності всіх слов’янських народів, створена на основі книжної мови, яка існувала в Київській Русі. Саме її культурі світ завдячує тим, що азбука Кирила і Мефодія стала четвертою у християнстві, дозволеною для канонічного перекладу Святого письма. Ця слов'янська азбука вживалася протягом сотень років і стала основою сучасної азбуки багатьох слов'янських народів. Імена Кирила й Мефодія навічно записані в історію слов'ян.

З нагоди цього свята, у Великому читальному залі експонується книжкова виставка «Слов'янська писемність як феномен вітчизняної культури» . Всіх бажаючих запрощуємо переглянути дану виставку.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1378
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week7175
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month34029
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4235507

We have: 16 guests online
Your IP: 44.212.94.2
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер