Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«Вона в віки майбутні йти повинна»
Четвер, 18 лютого 2021, 15:44

19 лютого у великій читальній залі розгорнуто тематичну виставку «Вона в віки майбутні йти повинна», приурочену 150-літтю від дня народження геніальної української письменниці Лесі Українки. Виставка експонує книжкові та періодичні видання, присвячені життєвому шляху та творчому доробку поетеси. Основне місце посідають прозові та поетичні твори. Подано низку статей та наукових розвідок з дослідження творчої спадщини та аналізу її творчості. Читач має змогу ознайомитися з багатогранністю таланту Лесі Українки. Вона постає перед нами як видатна поетеса, чудова перекладачка, громадська і культурна діячка. Виставка містить також низку світлин з життя Лесі Українки – дитячі фото, зокрема з братом Михайлом, світлини з юності, фото з подругою Ольгою Кобилянською, у родинному колі та ін.

Виставка має 4 тематичні розділи:

1. Розділ «Леся Українка: рік за роком, день за днем» розкриває життєвий шлях Лесі (відомості про родину Косачів, дитинство письменниці, основні події її життя, взаємини з багатьма видатними українськими діячами). Особливо інформативною є книга «Леся Українка. Хронологія життя і творчості», яка є найбільшим її життєписом. Фотокнига «Леся Українка. Сюжети з життя» містить багато цікавих світлин. Унікальним є двотомне видання «Леся Українка. Листи: 1898-1902» і «Леся Українка. Листи: 1903-1913», де зібрано листи до Олени Пчілки, Івана Франка, Ольги Кобилянської, Михайла Павлика, Осипа Маковея та ін.

2. Розділ «Слово, що із серця проросло» висвітлює творчий доробок Лесі Українки. Тут представлено кількатомні збірки видань, вибрані твори, зокрема «Волинський скарб», драматичні твори і збірки поезій «Нехай мої струни лунають…» та «Горить моє серце», а також окремі твори – «Руфін і Прісцілла», «Оргія», «Бояриня», «Лісова пісня» та інші.

3. Життєве кредо поетеси «Лиш боротись – значить жить!» у розділі відображає її активну громадську позицію і плідну діяльність на благо України і українського народу.

4. Розділ «Ні! Я жива! Я буду вічно жити!» утверджує актуальність ідей Лесі Українки у сьогоденні. Серія видань «Леся Українка і сучасність» містить аналітичні статті про її творчість. У книзі М. Наєнка «Художня література України» окремий розділ присвячено дослідженню творчості Лесі Українки. Вона є виразником модернізму (неоромантизму) в українській літературі. Сучасним є також дослідження Соломії Павличко у книзі «Дискурс модернізму в українській літературі» про феміністичні погляди письменниці. Висвітлено особисте життя і кохання Лесі Українки.

З нагоди 150-річчя з дня народження письменниці ми зможемо її відкрити для себе заново. Її погляди та ідеї завжди будуть актуальними, адже вона була модерною не лише у літературі, але і повсякденному житті. Слідкувала за модою, мандрувала, знала багато європейських мов. Але найважливіше – завжди виявляла шану до рідного народу, до його культури і побуту, до рідної української мови і вболівала за долю України. Її роль у відродженні української мови, української національної свідомості, а отже, й української державності неможливо переоцінити. Леся Українка – це Титан духу, Будитель українства і Геній української та світової літератури.

«І лився голос славно, дзвінко
На нашу спраглу «твердь земну» -
То Україну Українка
Будила з вікового сну»

Євген КРАМАР

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday125
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week125
mod_vvisit_counterLast week5564
mod_vvisit_counterThis month17140
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254250

We have: 43 guests online
Your IP: 3.133.156.156
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер