Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжкова виставка "Поневолений розум у творах Чеслава Мілоша"
Середа, 23 червня 2021, 10:43

30 червня відзначаємо 110-у річницю від дня народження польського поета, прозаїка, перекладача, есеїста, літературознавця, дипломата, юриста, лауреата Нобелівської премії у галузі літератури 1980 року, лауреата Нейштадтської літературної премії (Neustadt International Prize for Literature, 1978), кавалера ордену Білого Орла, справжнього праведника світу Чеслава Мілоша. Родина Мілошів належала до шляхти гербу Любич. Чеслав Мілош - брат Анджея Мілоша, режисера-документаліста, публіциста, перекладача. В родині розмовляли польською мовою, проте, завдяки старанням свого дядька, хлопець з дитинства добре знав і литовську. Пізніше Чеслав Мілош говорив про себе, що він, польський письменник і поет, але краєвиди та дух передвоєнної Литви ніколи не полишали його.

Відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка запрошує оглянути виставку "Поневолений розум у творах Чеслава Мілоша", де пропонує зацікавленому читачеві ознайомитись із творчістю як поета та письменника так і публіциста Чеслава Мілоша. Його збірка есеїв 1953 року під назвою «Поневолений розум» (The Captive Mind) аналізує поведінку та долю інтелектуалів в тоталітарному суспільстві. Поет не приховує своєї негативної оцінки комуністичного режиму в Польщі і взагалі не соромиться свого тогочасного упередження проти комунізму. Пізніше він напише, що після захоплення Литви радянськими військами російський комуністичний режим викликав у нього асоціацію з бездонною діжкою. Він мешкав у Франції до 1960, проте на запрошення Каліфорнійського університету переїхав до США. Протягом 20 років був професором слов'янської філології в університеті Каліфорнії (Берклі). Також став професором Гарвардського університету. Американський період творчості письменника був особливо плідним. У США він займався не лише оригінальною творчістю, але й багато перекладав, мандрував країною, вів досить активне громадське життя. Представлені на книжковій виставці роздуми, есе, трактати, хроніки не менш цікаві його поетичних здобутків. Шанувальники польської літератури можуть познайомитись також і з українськими (паралельними) перекладами творів поета. Тож, запрошуємо до перегляду плідного спадку польського письменника та філософа на Мулярську 2а (Тел.: 255-36-27)!

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday205
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week5364
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month17220
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254330

We have: 14 guests online
Your IP: 18.191.189.85
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер