Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Марія Конопницька
П'ятниця, 20 травня 2022, 09:25

З нагоди 180-річчя від дня народження польської письменниці; поетеси, новелістки, літературної критикині і публіцистки, авторки творів для дітей і юнацтва Марії Конопницької (1842, Сувалки-1910, Львів) відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (Львів, вул. Мулярська, 2а, тел.: 255-36-27) представляє багату фондову колекцію її творів. Авторка поетичних збірок «Образки», «Лінії та звуки», «Італія», поеми «Пан Бальцер у Бразилії», прозових книжок «Чотири новели», «Мої знайомі», «На дорозі», «На Нормандському березі», «Люди і речі» темами своєї творчості закликала до справжнього, а не показового, патріотизму, до служінню народу, до співчуття долі польських емігрантів, зокрема Америки. У новелістиці письменниця зверталась до історії польського національно-визвольного руху. Редагувала журнал для жінок «Світ». Вона була авторкою неофіційного гімну Польщі «Рота». Про творчість Марії Конопницької писали Іван Франко та Леся Українка.

Твори М. Конопницької українською мовою перекладали Павло Грабовський, Володимир Масляк (батько засновника Львівської бібліотеки іноземної літератури № 3), Максим Рильський, Дмитро Павличко, Лариса Андрієвська, Роман Лубківський, Марія Пригара, В. Струтинський, Анатолій Глущак, Ярослава Павлюк.

Померла поетеса в санаторії Кисельки у Львові. Початково була похована у гробівці Міхальських на Личаківському цвинтарі, згодом перепохована неподалік на полі 1-а. На могилі було встановлено бронзове погруддя авторства польської скульпторки, живописиці, громадської діячки Люни Дрекслер, яке було знищене під час II світової війни. Повторно відновлене за фотографіями 1956 року скульптором Володимиром Сколоздрою.

У Львові є польська школа імені Марії Конопницької. Одна з вулиць Личаківського району міста Львова, у місцевості Погулянка, що сполучає вулиці Костянтина Левицького та Зелену носить ім’я великої польської поетеси.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2877
mod_vvisit_counterYesterday983
mod_vvisit_counterThis week9275
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month27390
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4264500

We have: 12 guests online
Your IP: 18.191.102.112
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 25, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер