Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

До 100-річчя від дня народження Мирона Бялошевського
Четвер, 30 червня 2022, 09:26

До 100-річчя від дня народження польського поета, прозаїка, драматурга, театрального актора Мирона Бялошевського (1922-1983) відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (Львів, вул. Мулярська, 2а. Тел.: 255-36-27) запрошує шанувальників польської літератури до перегляду книжкової виставки «Експериментуючи з буденністю відкриття несподіваних сенсів», де представлені як твори письменника, так і статті відомих літературознавців про нього.

Поезія Мирона Бялошевського вирізнялася мовним експериментаторством. Великий резонанс отримала автобіографічна книга «Щоденник варшавського повстання» (1970), котра була нагороджена премією Міністерства культури та мистецтва. Пісні польського композитора, автора музики до пісень, фільмів та спектаклів Зигмунта Конєчного (1937) на вірші Мирона Бялошевського виконувала польська співачка жанру співаної поезії, котра мала у Кракові власний музично-поетичний театр, Ева Демарчик (1941-2020). Про Мирона Бялошевського створено біографічний ігровий фільм польського актора театру, кіно та телебачення, театрального режисера Анджея Баранського (1950) «Pare osób, mały czas» (2005). В одній із двох головних ролей — польська акторка кіно та театру, прозаїк, кінорежисер Крістіна Янда.

В українському літературному просторі про творчість Мирона Бялошевського опублікована стаття доктора філологічних наук, професорки кафедри іноземних мов та перекладу факультету міжнародних відносин Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Світлани Сухарєвої разом із студенткою Діною Новосад, у якій було досліджено лінгвізм як літературний напрям та його прояви в поезії Мирона Бялошевського, виділено неологічні та структурні особливості творів польського поета, окреслено рівні лінгвістичної теорії на прикладі віршованих текстів М. Бялошевського, звернено увагу на зв’язок митця з іншими представниками інтелігенції його покоління, загалом — простежено головні мотиви творчості письменника. Літературні експерименти письменників зазвичай сприяють розвитку різновиду літературних жанрів, і творчий геній Мирона Бялошевського слугує тому свідченням.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday536
mod_vvisit_counterYesterday2025
mod_vvisit_counterThis week3068
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month21183
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4258293

We have: 8 guests online
Your IP: 3.138.134.107
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 23, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер