Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжкова виставка «Віммербюська Сельма Лагерлеф»
Середа, 30 листопада 2022, 10:29

З нагоди 115-річчя від дня народження шведської письменниці-казкарки Астрід Лінґрен (1907-2002) абонемент відділу літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (Львів, вул. Мулярська, 2а. Тел.: 255-36-27) запрошує на книжкову виставку «Віммербюська Сельма Лагерлеф». Чому Віммербюська? Тому що вона народилась у невеличкому містечку в південній Швеції Віммербю. Чому Сельма Лагерлеф? Бо саме Сельма була першою також шведською жінкою-письменницею, відзначеною у 1909 році Нобелівською премією з літератури «…на знак визнання піднесеного ідеалізму, яскравої уяви й духовного сприйняття, що характеризують її праці…». А ще тому, що здібності Астрід стали очевидними вже в початковій школі, де її й називали «віммербюською Сельмою Лагерлеф», чого, на власну думку, вона не заслуговувала. Книги Астрід Лінґрен перекладені більш ніж 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах. Сьогодні вона найбільш відома завдяки своїм творам про «Карлсона, який живе на даху» та «Пеппі Довгапанчоху». Письменниця завжди називала своє дитинство щасливим, адже в ньому було багато ігор і пригод, тому вказувала на те, що саме воно служило джерелом натхнення для її творчості. За своє життя вона понад сорок повістей і стільки ж так званих «Книжок-малюнків», де тексту менше, ніж ілюстрацій, призначених для найменших читачів.

На виставці представлені її казки та дитячі оповідання пригодницького й навіть детективного характеру мовами світу, котрі можуть зацікавити й дорослих. У 1958 році Астрід Ліндґрен нагородили медаллю Ганса Крістіана Андерсена, яку називають Нобелівською премією в дитячій літературі. Крім нагород, які присуджуються суто дитячим письменникам, Ліндґрен була відзначена і рядом премій для «дорослих» авторів, зокрема, заснованою Данською академією медаль Карен Бліксен, російською медаллю імені Льва Толстого, чилійською премією Габріели Містраль і шведською премією Сельми Лагерлеф. У 1969 році письменниця отримала Шведську державну премію з літератури. Її благодійницька робота була вшанована Премією миру німецької книготоргівлі за 1978 рік і медаллю Альберта Швейцера за 1989 рік (присуджується американським Інститутом покращення життя тварин). Астрід є також лауреатом Ордену посмішки. У 1967 році на честь Астрід Ліндґрен засновано «Премію Астрід Ліндґрен», а в 2002 році – «Меморіальну премію Астрід Ліндґрен». Пам'ятник Астрід Ліндґрен знаходиться у місті Стокгольм. На честь письменниці названо астероїд «3204 Ліндґен». У 2018 році вийшов фільм (біографічна драма) «Бути Астрід Ліндґрен» (режисерка – Пернілла Фішер Крістенсен. Виконавиця ролі Астрід Ліндґрен – Альба Аугуст).

Твори Астрід Лінґрен українською мовою перекладали: перекладачка з германських мов Ольга Сенюк, українська поетеса, прозаїк, перекладачка, літературна редакторка Галина Кирпа.

Вивчати мову найкраще, починаючи з читання легкої і захоплюючої дитячої літератури. Тож, запрошуємо до нашого абонемента!

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday740
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week5899
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month17755
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254865

We have: 19 guests online
Your IP: 3.128.203.143
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер