Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі»
Вівторок, 21 листопада 2023, 13:49

Десять років тому, 21 листопада 2013 року, розпочався Євромайдан. До річниці цієї події у великій читальній залі бібліотеки відкрилася виставка «Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі». Народні виступи, які згодом переросли в Революцію гідності, започаткували студенти, що вийшли на Майдан Незалежності на знак протесту проти рішення президента В. Януковича припинити перемовини з Європейською комісією про асоціацію України з Європейським Союзом. Студентські виступи були спонтанними, їхні учасники не пов’язували себе з жодною політичною партією й мали на меті лише продемонструвати, що українська молодь бажає бачити свою країну в ЄС.

30 листопада міліція брутально розігнала студентський мітинг. Це викликало всенародне обурення: вже 1 грудня в акціях протесту проти дій адміністрації Януковича взяло участь до півмільйона осіб. Євромайдан пройшов дві фази: карнавальну і ескалації насильства (19 січня – 21 лютого 2014). Наслідком стала втеча Януковича до Росії, прихід до влади опозиції, а невдовзі – війна Росії проти України.

Чи була це революція? Питання дискусійне. Але говорячи про значення Євромайдану, неможливо не зауважити принаймні одну важливу річ: він перервав еволюцію незалежної України в автократичну державу – на відміну від інших країн – членів СНД. Україна відбулася як демократична держава. У контексті СНД випадок унікальний. Це зблизило нашу країну з Європейським Союзом і викликало велике занепокоєння в Росії й особисто в її президента В. Путіна, який в 2014 року розпочав військову агресію проти нашої країни. У травні 2018 року Президент П. Порошенко підписав указ про остаточне припинення участі України у статутних органах СНД. 28 лютого 2022 року адміністрація Президента В. Зеленського подала на розгляд ЄС заяву про вступ, 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата в члени ЄС, а 8 листопада цього року Єврокомісія рекомендувала розпочати перемовини з Україною про її вступ. Історичне рішення про початок таких переговорів може ухвалити саміт ЄС 15 грудня 2023 року.

За інтеграцію України в Європейський Союз український народ платить високу ціну, особливо після ескалації російської агресії після 24 лютого 2022 року і її переростання у відвертий геноцид українського народу. Це тисячі загиблих і закатованих військових і цивільних, викрадених адміністрацією президента Путіна дітей, стерті з поверхні Землі Маріуполь, Мар’їнка, Бахмут, Авдіївка, зруйнований Херсон, багато інших міст і сіл, це мільйони біженців, людей із зруйнованою долею.

На виставці представлена література і про перший, «помаранчевий», Майдан 2004 року. Два Майдани зближують, безумовно, і настрої людей, атмосфера всенародної солідарності і братання. Майдан – це не лише бійки «Самооборони» з «беркутнею», а й розмови, жарти, сміх, співи, кухня, концерти, лекції тощо. На Майдан приходили різні люди зі своїми смаками і сподіваннями. Другий Майдан не мав виразного ідеологічного обличчя. Але всупереч цьому, ніколи раніше, мабуть, українці та українки не були такі згуртовані, доброзичливі та помічні одне до одного.

Запрошуємо на перегляд книжкової виставки та вшануймо пам’ять тих, хто віддав своє життя заради вільної України.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday3646
mod_vvisit_counterYesterday952
mod_vvisit_counterThis week3646
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month34085
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4271195

We have: 12 guests online
Your IP: 3.137.170.183
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер