Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжкова експозиція мовами світу «Я йду і залишаю вам на пам’ять власну репутацію»
П'ятниця, 19 січня 2024, 11:12

До 200-річчя від дня народження англійського письменника, драматурга, популярного у Вікторіанську епоху, автора 30 романів, понад 60 оповідань, 14 п'єс, засновника детективного жанру Вілкі Вільяма Коллінза (1824-1889) абонемент відділу літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (вул. Мулярська, 2а. Тел.: 255-36-27) демонструє книжкову експозицію мовами світу «Я йду і залишаю вам на пам’ять власну репутацію», яка розгортає палітру найвідоміших творів Коллінза таких як романи «Жінка в білому» та «Місячний камінь». Книжки видаються додому на місячний термін. Українською мовою роман «Жінка у білому» переклав Олександр Мокровольський, а «Місячний камінь» – Леонід Суярко.

Вілкі Коллінз був одним із найближчих друзів Чарлза Діккенса, кілька його романів побачили світ у журналах, які видавав Діккенс. Вони разом працювали над низкою творів, і деякі з п'єс Коллінза були поставлені драматичною трупою Діккенса. Він народився у Мерілебоні, на півночі лондонського Вестмінстера, і його називали батьком британського детективу. Британці чудові в усьому: у законодавстві мод, у побудові й керуванні сучасною імперією, у розбудові, а потім відпущенні на волю колоній, у поєднанні королівсько-республіканського феномену та релігій, у намаганні дотриматися здорового балансу на користь Британії у війнах, які провадять всі решта її конкурентів. Вони – генії безкровних (чи майже безкровних) революцій та шахтарських страйків, у розбудові флоту, у народженні буржуазії, у торгівлі рабами, а також і в скасуванні рабства. Навіть у літературі британський голос не менш відчутний, ніж дзвони відомого Біг-Бена. Правдива британська лепта навіть у такій царині як детектив – безумовна. Будь-який твір справжнього британського митця – це передовсім магія.

Це Вільяму Коллінзу належать, зокрема, такі висловлювання: «Хто на першому місці у жіночому серці? За всього притаманному мені досвіду я ніколи не зустрічав чоловіка, який був би номером першим. Зустрічав номер другий, іноді номер третій, четвертий, п’ятий – часто. Але номер перший – ніколи! Він існує, звичайно, але я його не зустрічав!» Чи, з тієї ж «Жінки у білому»: «Коли розсудлива жінка ухиляється від прямої відповіді на поставлене їй запитання, в дев’яноста дев’яти випадках зі ста це означає, що вона щось приховує». Або: «Я йду і залишаю вам на пам’ять власну репутацію».

Саме двом романам Вілкі Коллінза («Місячний камінь» та «Жінка в білому») та ще генієві кількох оповідань американця Едґара Алана По («Золотий жук» тощо) людство на 100% має завдячувати появі такого популярного, улюбленого жанру як детектив, зокрема жанру детективний роман.

Тож, знайомтеся із шедеврами красного письменства ближче і ви переконаєтесь, що Вілкі Коллінз все ще живий, а британська літературна культура – досі неперевершений Майстер, в якого вітчизняній прозі завжди є чому повчитися і поначитуватися.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday12
mod_vvisit_counterYesterday2658
mod_vvisit_counterThis week7511
mod_vvisit_counterLast week12472
mod_vvisit_counterThis month36998
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4274108

We have: 7 guests online
Your IP: 3.138.141.202
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 30, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер