Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Теми смерті, психології і людської природи в творах Едгара Аллана По
Четвер, 25 січня 2024, 10:52

215-у річницю від дня народження американського письменника, поета, есеїста, драматурга, літературного редактора і критика, одного з провідних представників американського романтизму Едгара Аллана По (1809-1849) відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (Львів, вул. Мулярська, 2а. Тел.: 255-36-27) відзначив фондовою книжковою експозицією про теми смерті, психології і людської природи в його творчому доробку. До уваги читача представлені вибрані твори, есе, поезія, драма та проза, детективні оповідання, літературна критика мовами світу. Він був одним із найвідоміших письменників своїми макабричними (в стилі жахів) і містичними оповіданнями, одним із перших американських фахівців короткого оповідання (новели) і засновником детективного жанру, шанованим за внесок у народження жанру наукової фантастики, а також і першим відомим американським письменником, який намагався заробляти винятково творчістю, тому упродовж життя Едгар По потерпав від матеріальної скрути та неадекватної оцінки сучасниками його творчості.

Свої твори Едґар По писав, на відміну від більшості американських письменників ХІХ ст., літературною англійською мовою. Оригінальність його творчості і його літературні герої багатьом європейцям видавалася несумісними з панівним уявленням про нормативність, пуританство, обивательську безбарвність американського суспільства, його раціоналізм й прагматизм, бездуховність, ворожість усьому інтелектуальному. Звідси пішло закостеніле твердження про чужість Едгара По духу життя Сполучених Штатів, про що свого часу лаконічно висловився Бернард Шоу: «Як міг з'явитися в Америці цей найвитонченіший художник, справжній аристократ літератури?».

Едгар Аллан По написав свої найвідоміші твори в готичному жанрі, якого він дотримувався в основному для задоволення смаку публіки. Найчастіше в своїх оповіданнях він піднімає питання смерті: її фізична незрозумілість, страх передчасного поховання, реанімація мерців та скорбота. Багато його робіт, як правило, відносять до романтизму, течії, що виникла на противагу трансценденталізму, який Едгарові По явно не подобався. Він жорстоко висміював представників цього літературного напрямку. Одного разу в листі до свого товариша Е. По написав, що не любить лише «лицемірів і філософів серед трансценденталістів». За межами жанру жахів Едгар По успішно писав гостру сатиру, гумористичні твори та містифікації. Для комічного ефекту він використовував іронію і абсурдну гіперболізацію, намагався звільнити пересічного читача від традиційного сприйняття культури. Доволі часто в його творах зустрічається використання елементів популярних на той час таких псевдонаук як фізіономія та френологія. Едгар По написав більшість своїх творів, використовуючи теми, націлені на вподобання масової аудиторії. Українські переклади його творів здійснювали Іван Петрушевич, Борис Ткаченко, Майк Йогансен, Ростислав Доценко, Олена Фешовець, Остап Українець, Катерина Дудка, Анатолій Онишко, Юрій Лісняк, Ольга Федорченко та Валерія Столяренко, Андрій і Галина Пехник, Марія Слободяник та ін.

Багато його творів екранізовано. Безліч пам’ятників зведено в Америці. Команда з американського футболу «Балтимор Рейвенс» названа на честь однойменного твору автора. Талісманами є три ворони, яких звуть Алан, Едгар і По. На честь Едгара По названий кратер на Меркурії, а також і астероїд 17427 По.. Щорічно, починаючи з 1849 року, в день народження Едгара По, його могилу відвідує «таємний шанувальник». У 1993 році була залишена таємнича записка такого змісту: «Смолоскип перейде до іншого». Що, можливо, вказувало на серйозну хворобу чи наближення смерті першого прихильника творчості Едгара По. Хоч би як там було, а 19 січня 2010 року таємничий прихильник взагалі не прийшов на могилу знаменитого письменника.

Тож, запрошуємо до знайомства з нужденним життям і загадковою творчістю близького до поняття міфічного письменника всіх віків і народів!

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday254
mod_vvisit_counterYesterday3889
mod_vvisit_counterThis week4143
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month34582
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4271692

We have: 7 guests online
Your IP: 3.21.244.14
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер