Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

День Землі
Середа, 24 квітня 2024, 10:39

День Землі (англ. Earth Day) — назва, яку використовують щодо різних заходів, які проводять навесні з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля планети Земля. Відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (Львів, вул. Мулярська, 2а. Тел.: 255-36-27) пропонує користувачам Бібліотеки багато ілюстровану літературу різними іноземними мовами про національні природні заповідники України та світу.

Є два основні періоди проведення Днів Землі — у березні (ближче до весняного рівнодення) і Міжнародний день Матері-Землі — 22 квітня. Крім того, часто планують і проводять заходи до Дня Землі ближче до моменту літнього сонцестояння, щоби максимально використовувати теплу погоду і вільний час людей. Перша така «одноразова» акція цього дня пройшла 1970 року в США. Її успіх окрилив організаторів, і з того часу святкування стало регулярним. Відомий американський політик і активіст сенатор Гайлорд Нельсон створив групу зі студентів під керівництвом Денніса Гайеса (студента Гарварду). Оскільки це був час активних студентських рухів, ініціатива привернула до себе багато уваги.

Прапор Землі не є офіційним символом чогось (бо офіційно не існує всепланетного уряду). Цей символ є фотографією планети з космосу (нині використовують знімок, відомий як «Блакитна іграшкова куля», зроблений астронавтами Аполлона-17 дорогою до Місяця) на темно-синьому тлі. Традиційно прапор пов'язаний із Днем Землі та багатьма іншими природоохоронними, миротворчими та громадськими міжнародними заходами. Символом Дня є зелена грецька буква Θ (тета) на білому тлі. Цікаво, що ювілейний символ мови та руху есперанто майже такий самий.

У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження людини та культури. У 1996 році подібний дзвін був встановлений у штаб-квартирі ООН у Відні. Дзвін миру встановлено в багатьох містах Японії, Німеччини (1989), Польщі, Туреччини (1989), Мексики (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Філіппін (1994), Канади (1996), Бразилії (1997), Аргентини (1998), Еквадору (1999), Узбекистану (2003) та інших країн. У чотирьох куточках України буде також установлено дзвони-символи пам’яті, перемоги, миру та єдності.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1565
mod_vvisit_counterYesterday537
mod_vvisit_counterThis week2102
mod_vvisit_counterLast week9954
mod_vvisit_counterThis month5014
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4279605

We have: 4 guests online
Your IP: 3.135.200.211
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 06, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер