Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Міжнародна науково-практична конференція «Українські громади за кордоном: нові точки відліку»
П'ятниця, 23 квітня 2021, 13:42

22 квітня бібліотека взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Українські громади за кордоном: нові точки відліку». Захід організований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» за підтримки ЛОДА у партнерстві з СКУ та СФУЖО

Модератори: канд. педагогічних наук, доцент, директорка МІОК НУ «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, канд. економічних наук Оксана П’ятковська, науковий співробітник МІОК Юрій Марусик.

Відкрив конференцію Владика Степан Сус, уділяючи благословення усім учасникам заходу. З привітанням виступив ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало. З доповідями виступили: виконавча директорка СКУ (Канада) Марія Купріянова, президент Європейського конґресу українців, член Ради директорів СКУ з Чеської Республіки Богдан Райчинець, голова української спілки в Анталії «Українська родина» з Туреччини Віта Михайлова, координатор української громади Об’єднаних Арабських Еміратів Євген Семенов, президентка Української асоціації в Південно-Африканській Республіці Дзвінка Качур, доктор наук з державного управління, головна наукова співробітниця Центру економічних і соціальних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська, директор представництва СКУ в Україні Сергій Калянчук, президент Міжнародного фонду «Карітас України» Андрій Васькович, директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА Роман Шепеляк.

Розглядалися причини появи нових українських громад та організацій за кордоном, перетворення діяльності українських громадських організацій з давньою історією, яка зумовлена новими викликами – коронавірусом та російською агресією, ефективність взаємодії новостворених громад та організацій в діаспорі, способи їхньої комунікації, мережування, взаємодії з Україною та між собою, очікування українців з-за кордону від співпраці з Україною.

Усі доповідачі відзначали, що українська спільнота за кордоном продовжує розвиватися; ділилися викликами, що постають перед українськими громадами у країнах їхнього проживання, та нагальними проблемами української ідентичності.