Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЗЛУКА УНР І ЗУНР: УРОКИ ДЛЯ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
П'ятниця, 20 січня 2023, 15:41

Ідея соборності генетично закладена в українців з давніх-давен. З часів феодального дроблення Київської Русі вона стала однією із запорук збереження нашої державності та національного усвідомлення. Саме Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців до об’єднання українських земель в єдину Україну. Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради. Над святковою синьо-жовтою Софійською площею у Києві 22 січня 1919 року лунало величне: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну велику Україну». Це державне свято стало символом єднання українських земель. І хоча державі тоді не вдалося повністю зберегти бажану єдність і незалежність, Акт Злуки УНР і ЗУНР став реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою суверенну державу.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені російськими окупантами. Соборність – мета Перемоги.

Тож напередодні Дня Соборності України у великій читальній залі експонується книжкова виставка «Злука УНР і ЗУНР: уроки для сучасної України», яка розкриває славну сторінку українського державотворення та має на меті висвітлити передумови проголошення Акту Злуки, історичне значення об’єднання українських земель у січні 1919 році, сприяти формуванню національної свідомості, гідності і патріотизму.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday587
mod_vvisit_counterYesterday530
mod_vvisit_counterThis week2986
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month14842
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4251952

We have: 12 guests online
Your IP: 3.138.101.95
 , 
Today: квіт. 18, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер