Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжково-ілюстративна виставка «Яскравий музичний талант»
Середа, 25 січня 2023, 16:32

З 25 січня до 1 лютого у відділі мистецької літератури експонується книжково-ілюстративна виставка «Яскравий музичний талант» до 160-річчя від дня народження Остапа Нижанківського (1863-1919), українського композитора, диригента, педагога.

Найповніше митець реалізував себе в традиційних для галицької музики жанрах – духовних і світських хорах, солоспівах, вокальних ансамблях, обробках народних пісень – українських, інших слов’янських народів, які збирав у окремі «В’язанки». У його вокальній та хоровій творчості переважають сильні драматичні почуття, різкі контрасти, інтенсивна гра музичних барв. Саме тому йому були такими близькими вірші Тараса Шевченка, на які він створив справжні вокальні «перлини» – солоспіви «Вітер в гаю» та, особливо, «Минули літа молодії».

Як у людині, в Остапа Нижанківському надзвичайно гармонійно поєднались гарна зовнішність, лагідна вдача та вроджена шляхетність. Богдан Лепкий описав його як красеня, «якому рівного нелегко знайти. Високий, стрункий, синьоокий, легко скучерявлена чуприна. Розмріяні очі під цвікером, на устах нерозгадана усмішка – мистець».

Запрошуємо користувачів на перегляд та більш детальне ознайомлення з творчістю композитора.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday864
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5514
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32368
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4233846

We have: 17 guests online
Your IP: 54.208.238.160
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер