Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжкова виставка «Жодна приємність не заборонена, якщо не завдає якоїсь шкоди»
Вівторок, 07 лютого 2023, 09:44

«Жодна приємність не заборонена, якщо не завдає якоїсь шкоди» – так стверджував англійський письменник, правник, філософ, державний діяч, лорд-канцлер (1529-1532), автор суспільно-політичного трактату «Утопія», один із основоположників утопічного соціалізму, святий Римо-католицької церкви Томас Мор (1478-1535). Така й назва книжкової експозиції у відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка до цьогорічної 545-ої річниці від його дня його народження. Книжкова виставка презентує насамперед один із найдавніших рідкісних фоліантів 1808 року «Utopia», написаний автором латинською мовою у 1516 році і перекладений у 1551 році англійською мовою британським ученим і літератором Ральфом Робінсоном (1520-1577), зі вступом, датованим 1808 роком, відомого англійського бібліографа Томаса Фрогнелла Дібдіна (1776-1847). Видання чудової поліграфії: шоколадного кольору з золотим тисненням віньєтки на обкладинці та золотим тисненням літер і рослинного орнаменту корінця, фронтиспісом, оздобленим портретом автора книги, титульною сторінкою, оформленою готичним шрифтом з екслібрисом відомого англійського друкаря і типографа Вільяма Булмера (1757-1830), графічними ілюстраціями на початку та в кінці розділів, кольоровим візерунком під мармур форзацу та обрізу книги. До уваги користувачів представлені й більш сучасні видання «Утопії», а також критичні матеріали про письменника в літературознавчих розвідках і філософських словниках народів світу.

Томас Мор був автором 280 латинських епіграм, перекладних творів, а також невеликих поем. Крім цього він активно займався перекладами з давньогрецької мови, яка в його епоху була набагато менш популярною ніж латинська.

Найвідомішою працею Томаса Мора вважається його «Утопія» Таку незвичайну назву для своєї фантастичної країни (типу популярних нині «Нарнії» чи «Середзем'я») автор вивів із двох грецьких слів, які дослівно перекладаються як «Не місце» або «Місце, якого немає». «Утопія» перекладена українською мовою з латини філологом-класиком, професором ЛНУ імені Івана Франка, Йосипом Кобовим.

Приводом для написання книги було відчуття жахливої несправедливості та безладдя, що панували в ті далекі часи в на батьківщині Томаса Мора. Основна причина всіх пороків і лих, вважав Томас Мор, – це приватна власність і зумовлені нею протиріччя інтересів особистості і суспільства, багатих і бідних, розкоші й убогості, яка так як і самі гроші породжують злочини, які не можна зупинити жодними законами та санкціями. Він відстоював ідеї єдиного християнського світу, вважав, що перед законом усі рівні – і прості люди і королі, на його думку всім дітям, незалежно від соціального стану і статі, необхідно давати рівне виховання і освіту, а робочий день людей повинен тривати шість годин. Мора серйозно цікавила освіта жінок, його ставлення до цього питання було незвичайним у той час. Він вважав, що жінки настільки ж здатні до наукових здобутків, як і чоловіки, наполягав, аби його доньки здобули вищу освіту так само, як і його сини. До самої смерті він дотримувався чернечого способу життя з постійними молитвами і постами.

Перебуваючи на посаді лорд-канцлера, він перешкоджав поширенню протестантизму поблизу Англії. Відмовився визнавати Генріха VIII главою церкви Англії та вважав його розлучення з Катериною Арагонською недійсним. Глибоко релігійний і прекрасно освічений в галузі канонічного права, Мор твердо стояв на своєму: розірвати освячений церквою шлюб може тільки Папа. Томас Мор був приведений до присяги, але відмовився промовити її, оскільки вона суперечила його переконанням. Він був настільки обурений відходом Англії від «істинної віри», що не з'явився на коронації нової дружини короля Анни Болейн. У 1535 році був страчений відповідно до Акту про зраду і в тому ж році зарахований до лику святих Католицької церкви.

У 1966 році про Томаса Мора було знято художній фільм «Людина на всі часи», який отримав шість «Оскарів» та кілька інших почесних премій. Здатність не тільки здобути віру, а й не втратити її, готовність бути вірним Богу не тільки зовні, а й внутрішньо, служіння не тільки тоді, коли це зручно і безпечно, але завжди і скрізь, були характерними в житті сера Томаса, і тому він справді – «Людина на всі часи».

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday812
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week5971
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month17827
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254937

We have: 17 guests online
Your IP: 3.133.109.211
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер