Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«Потенційно всі ми – герої роману. З тією лише різницею, що герої повинні жити своїм життям повною мірою»
П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:56

У 120-у річницю від дня народження бельгійського прозаїка, майстра детективного жанру Жоржа Жозефа Крістіана Сіменона (1903-1989) варто згадати його вислів «Потенційно всі ми – герої роману. З тією лише різницею, що герої повинні жити своїм життям повною мірою». Серію своїх творів про легендарного комісара Кримінальної поліції Меґре Сіменон розпочав у 1929 році, загалом їх опубліковано аж 103 повісті.

З нагоди ювілею творця детективного жанру абонемент відділу літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка експонує частину фондової колекції мовами світу. Запрошуємо до ознайомлення! Літературу можна позичити для домашнього читання терміном на місяць. До речі, з усіх детективних оповідань книгозбірні романи про Меґре виявились найбільш читаними, хоча комісар оповідань аж ніяк не досконалість – не молодий, не красень, а жертви й злочинці не викликають ані симпатії, ані антипатії; до всього ще й переважно закінчується усе сумно, нема кохання, і весіль також нема. Та все ж автор зумів захопити усім цим публіку всіх часів! У його книгах з самого початку відомо, хто скоїв злочин, але Меґре прагне дізнатися, чому саме вбивця зважився на такий крок.

Проте й сам автор кримінальних романів зі своїм літературним талантом – загадка для суспільства, бо народився у сім'ї скромного службовця маленької страхової компанії, а мати, Анрієтт Брюль, до заміжжя працювала продавцем в універсамі, здавала внайми кімнати студентам. Сам по собі Жорж Сіменон у молодості вів розбещений і нічний спосіб життя під впливом різних кіл. Дуже не любив політику. Після смерті батька працював продавцем у книжковому магазині, репортером у місцевій газеті. Франція, куди він переїхав із дружиною після смерті батька, залучила Сіменона і дала йому дуже багато інформація для його майбутніх художніх творів. Незважаючи на сімейний стан, він завжди залишався велелюбним, мав чималу кількість коханок. Перша його дружина Регіна Раншон була його землячкою і художницею, друга – 20-річна канадійка Деніз Віме, рекомендована йому секретаркою. В Америці у них народилися син Джоні та донька Марі-Жорж, яка вчинила у 25 років самогубство, до якого її підштовхнула успадкована невиліковна хвороба Деніз Сіменон, котра хворіла на важку форму шизофренії.

З 1928 по 1935 роки, він дуже багато подорожував, в тому числі й Францією, на яхті остготи. За своє довге творче життя Жорж Сіменон написав близько 300 романів, які перекладені на 55 мов, а їх наклад перевищує 600 мільйонів екземплярів. З них – 181 розважальний роман, а також 1075 оповідань для дорослих і 150 — для дітей. Українською мовою Ж. Сіменона перекладали І. Гречанівський, О. Рущак, Е. Кушкіна, Ю. Корнєєва та інші. Пригоди Меґре стали сюжетом для більш ніж 40 кінофільмів. Інспектора Меґре в кіно зіграли такі актори, як Жан Габен, Гаррі Бауер, Альбер Прежан, Чарльз Лоутон («Людина на Ейфелевій вежі», 1949), Джино Черві, Бруно Кремер, Борис Тєнін («Мегре і чоловік на лавці», 1973; «Мегре і стара дама», 1974; «Мегре вагається», 1982), Володимир Самойлов, Армен Джигарханян. У творах Сіменона є посилання на 1800 географічних назв із усіх континентів, ним створено 9000 персонажів. Він був членом двох академій, почесним членом декількох університетів, лауреатом десятків міжнародних премій. У 1966 році в голландському місті Делфзейл, де за задумом автора народився комісар Меґре, встановлено пам'ятник літературному герою (скульптор Пітер П. Д. Хонгт). Влада Льєжа ухвалила рішення створити в цьому місті на сході Бельгії постійно діючий музей французького письменника Жоржа Сіменона.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday388
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week5547
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month17403
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254513

We have: 15 guests online
Your IP: 18.119.126.80
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер