Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ СЛАВА НИНІ І ВОВІК!
Середа, 23 серпня 2023, 15:30

24 серпня у великій читальній залі нашої бібліотеки розгорнуто тематичну виставку «Незалежній Україні слава нині і вовік» (до 32-ї річниці незалежності України). Виставка експонує книжкові та періодичні видання, присвячені проголошенню незалежності України – як давніші, так і сучасні видання.

Першим важливим кроком на шляху до незалежності було схвалення Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 р. В СРСР швидко набирали силу відцентрові тенденції, тому глава СРСР М. Горбачов ініціював підписання нового союзного договору. Як наслідок, 2 жовтня на площі Жовтневої революції (нині – Майдан Незалежності) у Києві розпочалося голодування студентів, що дістало назву «Революція на граніті».

У 1991 р. дезінтеграційні процеси сягнули апогею: на фоні економічних негараздів радянська влада втрачала контроль над ситуацією, посилювалися різноманітні альтернативні політичні рухи, створювались нові партії. Наймасовішою і найвпливовішою з них був Народний Рух України, який ставив собі за першочергову мету вихід України із складу СРСР та проголошення незалежності.

Події прискорив заколот ГКЧП (Государственный комитет по чрезвычайному положению). 18 серпня 1991 р. ГКЧП усунув М. Горбачова, вивів танки на вулиці Москви та проголосив комендантську годину. Пролилася кров. Але вже через три дні внаслідок масових народних протестів ГКЧП втратив контроль над ситуацією, а 22 серпня того ж року його членів арештували.

Провал путчу прискорили події в Києві. На позачерговій сесії Верховної Ради України 24 серпня 1991 р. 392 депутати ухвалили Акт проголошення незалежності України. Текст Акту становили набрані на друкарській машинці 93 слова, які помістилися на одній сторінці.

Водночас Верховна Рада України вирішила провести всеукраїнський референдум та вибори президента 1 грудня 1991 р. На запитання «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» ствердно відповіли 90,32% виборців. Першими – одразу наступного дня після референдуму – незалежність України визнали Польща та Канада, невдовзі – Угорщина, Литва, Латвія, Болгарія, Естонія, Чехословаччина, Швеція, Ізраїль, Швейцарія, ба навіть Росія. 25 грудня 1991 р. до цього списку приєдналися США.

8 грудня 1991 р. в Біловезькій пущі лідери України, Росії та Білорусі Л. Кравчук, Б. Єльцин і С. Шушкевич денонсували союзний договір. 25 грудня 1991 р. президент СРСР Горбачов подав у відставку: Радянський Союз припинив своє існування.

Існування України як незалежної держави раптово актуалізувалося в березні 2014 р., коли наша країна стала жертвою агресії Російської федерації, а особливо – у період військової ескалації («повномасштабного вторгнення») з 24 лютого 2022 р. На противагу багатьом нашим сусідам із схожою історією, 1991 р. ми здобули незалежність мирним шляхом, і лиш тепер – через два десятиліття – змушені проливати за неї кров. Війна з Росією, однак, має й позитивні наслідки: вона послабила політичні й регіональні суперечності в українському суспільстві й консолідувала український народ.

Видання, представлені на виставці, не лише висвітлюють етапи становлення України як незалежної держави, розкривають досягнення нашої держави за роки незалежності, а й акцентують на подіях після проголошення незалежності: Помаранчева революція, Майдан, Революція Гідності, АТО, російсько-українська війна.

Запрошуємо до перегляду.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2507
mod_vvisit_counterYesterday3889
mod_vvisit_counterThis week6396
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month36835
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4273945

We have: 8 guests online
Your IP: 3.137.183.14
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер