Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

СПАДЩИНА ВЕЛИКОГО МИТРОПОЛИТА
Четвер, 17 вересня 2020, 09:05

11 вересня відділ україніки ЛОУНБ провів перше засідання наукової конференції «Андрей Шептицький – духовний провідник української нації».

Головною темою засідання стала соціальна доктрина Митрополита і його праці «О квестії соціальній» і «Як будувати рідну хату».

Пастирське послання Митрополита Андрея Шептицького про соціальні питання представив у своєму слові громадський діяч, представник товариства «Мале коло», автор перекладу праці «О квестії соціальній» на сучасну українську мову Зиновій Бокійчук. Гасло цього видання «Дух Христа є духом демократичним» свідчить, на його думку, про те, що Митрополит цілісно розглядав духовне начало людини і побудову нею суспільно-економічних відносин, що належать до матеріальної царини – єдність Духу Христа і сучасного принципу державотворення. Він протиставив такий підхід ідеології соціалізму, лівацькому підходу, який сковує уми людей протиставлянням релігії і науки. Доповідач висловив сподівання, що це Пастирське послання покладе основу для змін світогляду українського суспільства, наверненню його на шлях природного, закладеного Богом у кожній людині цивілізаційного розвитку, матиме визначальний вплив на суспільну мораль та інституційну будову суспільства, суспільні зв’язки, устрій, політику, економіку, культуру.

Завідувач відділу україніки Євген Салевич наголосив на потребі духовних лідерів і моральних авторитетів нації, на потребі проекції подвижницької діяльності великого Митрополита в духовно-релігійному, національно-культурному, економічному і державотворчому просторах, аби ми могли назвати спадкоємців Андрея Шептицького, продовжувачів розгорнутої ним будови української національної хати.

Історик Іван Сварник, дискутуючи з доповідачем, підкреслив, що в останні роки спадщина великого Митрополита знайшла висвітлення в оригінальних дослідженнях А. Кравчука, Л. Гузара, Л. Ґентош, владика М.Гринчишин ініціював фундаментальне багатотомне видання пастирських послань та ін. творів Андрея Шептицького, збережених в Історичному архіві (упор. О.Гайова, А.Кравчук, В. Перун).

Про розбудову рідної хати у контексті подвижництва Андрея Шептицького висловилися доктор мистецтвознавства Ростислав Шмагало, доктори економічних наук Лідія Гринів і Микола Одрехівський, кандидат технічних наук Михайло Яворський. Громадсько-політичний діяч, кандидат історичних наук Олег Синютка розвинув думку про нашу рідну хату у творенні образу майбутнього великого українського міста Львова.

В обговоренні тем конференції брали участь директор фабрики музичних інструментів «Трембіта» Мирон Куземський, виконавчий директор керамічної фабрики «Кераміка Лео» Вячеслав Кокошко, заступник голови Ради підприємців Львівщини Ростислав Вороновський, директор фірми «Євротерм» Олег Подвірний, голова добродійного фонду імені Григорія Нудьги Анатолій Бурдейний, громадський діяч Юрій Антоняк.