Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Літературно-музичний вечір «Українська Жанна д'Арк» до 150-річчя Лесі Українки
Понеділок, 22 лютого 2021, 14:01

21 лютого у великій читальній залі відбувся літературно-музичний вечір «Українська Жанна д'Арк», присвячений 150-річчю від дня народження видатної української письменниці Лесі Українки.

Модератором заходу була поетеса, прозаїк, перекладачка, членкиня правління Національної спілки письменників України Дзвенислава Чабан-Леус. Пані Дзвенислава розповіла про дитячі та юнацькі роки письменниці, про родинні стосунки та зворушливу дружбу двох муз: Лесі Українки та Ольги Кобилянської. Дуже чуттєво зачитала монолог Мавки з поеми «Лісова пісня», а також низку віршів з поетичних збірок Лесі Українки.

Окрасою вечора був виступ заслуженої артистки України Лілії Коструби, яка виконала пісню на вірш поетеси «Весна» у музичному супроводі свого сина.

Доктор історичних наук Ігор Гаврилів розповів про дружбу Дмитра Донцова та Лесі Українки. Також наголосив, що за висловом Д. Донцова, поетеса внесла до нашої літератури «трагізм непохитної волі, непрощаючого почування, трагізм нації, поставленої в положення: перемогти або загинути». Своєрідна «одержимість», зацікавлення творчістю письменниці були в нього до кінця життя.

Присутні з цікавістю оглянули тематичну виставку «Вона в віки майбутні йти повинна», яка експонується у нашій читальній залі.