Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

НАШЕ ВОЄННЕ СВЯТО
П'ятниця, 09 вересня 2022, 13:57

8 вересня ц. р. Українське національне середовище та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Битва під Оршею в мілітарній історії українців і білорусів»

Вступне слово про славну битву українців, білорусів, литовців і поляків проти відвічного ворога Москви виголосив завідувач відділу україніки ЛОУНБ Євген Салевич. Він подав короткий огляд наукових енциклопедичних статей з історії битви під Оршею і висловив думку про союз братніх народів як основу цивілізаційної сили і перемог.

Історик Іван Сварник ствердив, що важливість події 1514 р. визначається кількома моментами: по-перше, союзом українців, білорусів, литвинів і поляків у протистоянні з історичним ворогом. По-друге, керівництвом українського князя Острозького. По-третє, використанням нашим військом передової військової техніки (гармати) й умілої стратегії і тактики. Минулий круглий ювілей (500-ліття) не вдалося відсвяткувати 2014 р. через війну. Однак останні події надихають оптимізмом і вірою у нашу близьку перемогу.

Доктор історичних наук Ігор Гаврилів говорив про українську історію в Литовсько-руській державі і про некоронованого короля Руси Костянтина Острозького, який окрім Оршанської битви ще коло 60 разів перемагав ворога на полі бою і творив у слов’янських народів світогляд переможців і здатність протистояти московській орді.

Громадський діяч Юрко Антоняк привітав присутніх білоруських гостей з Днем білоруської військової слави і розповів про відзначення свята у Львові упродовж десятка років, згадавши вшанування меморіалу білоруських героїв на Личакові. Він говорив про білоруський полк імені Кастуся Калиновського, який воює в Україні проти московського окупанта, і про потребу творення армії вільної Європи в подібній історичній конфігурації для перемоги над московською ордою

Участь в круглому столі, окрім уже згаданих учасників, брали письменник Григорій Чопик, історик Володимир Моравський, архітектор Микола Обідняк, релігієзнавець Володимир Гаюк, художники Василь Салига, Ігор Копчик, громадський діяч Зеновій Бермес, керівник Білоруського кризового центру у Львові Олексій Францкевич, інші білоруські та українські гості свята.