Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

До Міжнародного дня краси
П'ятниця, 09 вересня 2022, 14:37

9 вересня у відділі мистецької літератури відбувся вечір до Міжнародного дня краси «Краса – це кульмінація культури».

Розпочала захід Клим Юлія, організатор культурного дозвілля.

Людину та її красу породжує культура. Без культури людина не може набути свою сутнісну характеристику, яка робить її розумною істотою, надаючи здатність бути красивою як людина.

Людина – жива істота, і тому творення нею культури відбувається в життєвих практиках. Культура є процес і результат діяльності особистостей-творців та суспільства, яке приймає їх творчість й включає в контекст життя.

Констатуючи кореляцію понять «краса» та «культура» і тих феноменів, які вони визначають, ми повинні усвідомити нетотожність цих понять і феноменів. Краса – це кульмінація культури. Якщо в життєвих практиках культури виявляється краса, вона надає їм конструктивності, історія знову й знову переконує нас, що життєві практики культури можуть бути й деструктивними.

У строгому сенсі життєві практики культури – це присутність культури у повсякденності людського буття. З іншого боку, життєві практики культури – це присутність краси, яка наповнює людську повсякденність духовним смислом і душевною теплотою.

Питання про красу є архетиповим для людського буття в культурі, що зумовлює його актуальність для всіх історичних епох та суспільств. Проте в сучасному світі, в якому маємо постійне розмивання споконвічних еталонів краси, іронію і, навіть, сарказм щодо внутрішньої краси, питання про природу краси є хворобливо актуальним. Фундаментальною прикметою культури, зануреної в ситуацію постмодерну, стає розквіт гламурності, яка є підміною, симуляцією справжньої краси - красою, що заперечує власний внутрішній вимір.

Питання про красу стосується не лише естетичних, етичних та екзистенціальних аспектів буття людини, а й соціальних виявів цього буття. Це робить феномен краси інтегральною проблемою філософської антропології, філософії культури, етики, естетики й соціальної філософії.

Згодом був перегляд фільму «Август Раш» (2007 р.), режисера Крістена Шерідана.

Завершила захід Письменна Надія, завідувач відділу мистецької літератури, переглядом книжково-ілюстративної виставки «Краса в мистецтві та культурі».

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1550
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week7347
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month34201
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4235679

We have: 21 guests online
Your IP: 54.196.114.118
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер