Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Виїзна лекція "Протидія торгівлі людьми" у Львівському вищому професійному політехнічному училищі
Середа, 15 березня 2023, 11:15

У США закладають значні суми у бюджет на інформаційні кампанії для населення про проблему торгівлі людьми.

В Україні, на жаль, поки що людям, які постраждали від торгівлі людьми, допомагають, інформують уже постфактум.

Тому задля запобігання цій злочинній діяльності, інформуванню якнайширшої аудиторії 14 березня відбулася виїзна лекція бібліотекарки Тетяни Грудень у Львівське вище професійне політехнічне училище.

Студенти та викладачі училища почули реальні історії людей, які потрапили або мало не потрапили у ситуацію торгівлі людьми. Дізналися про стереотипи, які панують у нашому суспільстві щодо цієї проблеми, про групи ризику та багато іншого.

Найбільше аудиторії сподобалася активність, коли лекторка попросила усіх встати і прийняти позицію справа або зліва залу - зліва ті, хто вважає, що вони не стануть жертвою торгівлі людьми, справа ті, у кого протилежна думка. На жаль, більшість зайняла позицію зліва, аргументуючи таким: "Я не ходжу по підозрілих місцях", "Я не одягаюся виклично", "Я займаюся спортом, тому відіб'ю злочинців" тощо. Та насправді українці потрапляли в тенета зловмисників і серед білого дня, і з вищою юридичною освітою, і в скромному одязі, і люди без інвалідності. Адже вербування не завжди виглядає загрозливо, часто привітна людина пропонує гарний додатковий заробіток, зйомку у кіно, обіцяючи захмарний заробіток, славу тощо. Часом це відбувається через шантаж, погрози, використання службового становища, уразливого стану особи (фінансові, сімейні труднощі, втеча від війни, проблеми із здоров'ям, психічною неадекватністю), коли та готова на туманну пропозицію, щоб заробити грошей і вирішити ці проблеми або неспроможна усвідомити загрозу (діти та психічно хворі). Часом навіть близькі без злих намірів можуть надати неперевірену інформацію (наприклад, випадкове оголошення в Інтернеті про навчання чи працевлаштування закордоном без необхідних документів, без зазначення сайту навчального закладу чи офісу).

Перше правило бібліотекарів — перевіряти інформацію на de vizu. Так радимо робити усім — перевіряти те, що вам пропонують, навіть якщо пропозиція від близьких людей.

Трохи статистики:
- за три роки 50 000 українців стали жертвами торгівлі людьми
- від 1991 року — 260 000 українців
- щороку ця злочинна діяльність приносить дохід у 150 млрд. доларів
- щороку більше 1 млн дітей стають об'єктом торгівлі людьми
- постраждалі мають суїцидальні настрої, не можуть соціалізуватися, вважають себе негідними допомоги, втрачають здоров'я.

Та кожна людина є гідною, достойною допомоги, варто нівелювати стереотип "Вони самі винні, що потрапили в цю біду". Ні! Винні злочинці.

Дякуємо викладачам училища Наталі Походай та Оксані Дмитрик за співпрацю. Ще побачимося на нових заходах!