Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація книжково-ілюстративної виставки «Поет скла» до 85-річчя від дня народження Андрія Бокотея
Четвер, 23 березня 2023, 16:38

22 березня у відділі мистецької літератури відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки «Поет скла» до 85-річчя від дня народження Андрія Бокотея (1938), українського художника скла і кераміки, педагога. Брали участь члени Львівського міського територіального центру, який працює під керівництвом Юлії Клим.

Завідувач відділу Надія Письменна ознайомила з творчістю художника. Сьогодні нашу культуру неможливо уявити без Андрія Бокотея, як і його творчість – не усвідомити, а особистість – не зрозуміти окремо від славного, давнього родоводу. Назвати майстра видатним – визначення надто делікатне: ім’я і твори його «оселилися» в багатьох куточках України й світу – вони в музеях і приватних колекціях, у галереях і антикварних салонах. У них своє велике життя, своя мистецька доля.

Творчий доробок Андрія Бокотея виходить далеко за межі звичайного розуміння художнього скла. У своїх працях він – маляр і скульптор, майстер кольоропластики, який досконало володіє матеріалом, як основним засобом до реалізації оригінальних задумів. Скло чудово відповідає ідеям, які постійно перебувають у колі інтересів мистця, – єдності раціонального, зовнішнього середовища і внутрішнього простору об’єкта, драматичних колізій навколишнього життя та власної відкритої, ліричної натури.

Художник каже: «У художньому склі сповідую його природні і технологічні властивості, які часто підказують мені конкретний творчий хід…». У виданнях представлені роботи, серед яких композиція із серії «Сидячі», «Двоє», «Мовчання», пласт із серії «Апокаліпсис», декоративна пластика «Венера» із серії «Іграшки для дорослих» та ін.