Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ФЕНОМЕН КАЗИМИРА МАЛЕВИЧА
Четвер, 29 лютого 2024, 14:34

28 лютого у відділі мистецької літератури відбулась мандрівна подорож «Феномен Казимира Малевича» до 145-річчя від дня народження українського художника польського походження (1879-1935). Завідувач відділу Надія Письменна ознайомила користувачів з творчістю видатного митця та представила книжково-ілюстративну виставку.

Визначний внесок у розвиток культури світової цивілізації, а саме у сегменті образотворчого мистецтва, зроблено майстром пластичного мистецтва Казимиром Малевичем, з яким пов’язані карколомні зміни у світовідображенні. Саме він зумів вперше розділити оточуючий світ засобами стереометричних зображень і цим відкрити можливість нового світосприйняття – перспективу відійти від площинного, зафіксованого часом нерухомого. Казимир Малевич – відомий художник і теоретик живопису, по праву і за походженням – художник української землі, приналежністю до якої він пишався, і саме від неї взяв увесь свій талант і самобутність. Один із лідерів авангардистської течії початку XX століття, засновник і гуру супрематизму, він був співзвучний часу, своїми роботами кидаючи виклик старому, пропонуючи нове, комбінуючи сміливу яскравість контрастних фарб і просту геометрію форм свого «абстрактного» бачення навколишнього світу. Феномен Казимира Малевича у тому, що його інтуїтивні мистецькі пошуки та теоретичні узагальнення стали тим всепланетарним пророцтвом, яке визначає інтелектуальні творчі здобутки й наукові відкриття XXI століття.

На книжково-ілюстративній виставці всі користувачі мали змогу оглянути видання, серед яких особливу увагу заслуговують:

Ільницький О. Український футуризм (1914-1930) [Текст] / О. Ільницький. – Львів: Літопис, 2003. – 456 с.

Імена України. 100 митців [Текст] // Суми, 2020. – 236 с.

Клочко Д. 65 українських шедеврів. Визнані й неявні [Текст] / Д. Клочко. – Київ: ArtHuss, 2019. – 256 с.

Коляда І. Казимир Малевич [Текст] / І. Коляда. – Харків: Фоліо, 2018. – 121 с. – (Знамениті українці);

Казимир Малевич. Київський аспект [Текст] : збірник статей / ред. Т. Філевської. – Київ, 2019. – 329 с. – [англ., укр. мова];

Марчак В. Про малярство[Текст] : навчальний збірник / В. Марчак. – Львів, 2018. – 264 с.

Мистецтвознавство XX століття [Текст] : хрестоматія-довідник / упоряд.: А. Білик, С. Думасенко. – Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. – 426 с.

Художники України [Текст]: енциклопедичний довідник. – Київ: Інтертехнологія, – 2006. – Вип. 1. – 640 с.