Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ВІЙНА ОЧИМА ХЕРСОНЦЯ
Четвер, 02 травня 2024, 10:42

1 травня в бібліотеці відкрилася оригінальна виставка «Жахливі квіти війни». Це своєрідні мистецькі твори, переважно квіткові композиції, виконані з незвичного матеріалу – уламків мін, снарядів, бомб, знайдених у Херсоні й Антонівці. Саме в цьому селі живе автор – самодіяльний митець і письменник ВасильЧайковський. Свого часу він був правоохоронцем, згодом викладав в Академії внутрішніх справ, займався спортом. До війни він очолював Херсонський осередок Всеукраїнської Федерації фрі-файту та контактних єдиноборств. Оскільки обстріли Херсонщини тривають безперервно, він має нескінченну кількість матеріалу для своїх творів. Розповідаючи про своє мистецтво, пан Чайковський каже, що до його творів можна й потрібно торкатися. Але обережно, бо уламки мають дуже гострі грані, об які легко порізатися. Як зауважив автор, у нашій бібліотеці це вже 18 локація виставки. Він побував у Києві, Чернівцях, Сколе й багатьох інших містах і містечках, де розповідав про війну. При цьому продає книжечку своїх спогадів, частину коштів передає на дрони й пишається тим, що допомагає нашому війську.

Сама виставка складається з 3 частин: мистецькі твори з уламків, світлини з Антонівки, спогади про окупацію. Власне з останніми автор і виступив перед львів’янами й переселенцями. Він розповів, що весь цей час вів щоденник, де нотував усе, що чинили окупанти. Херсон став зоною жорстокого терору й сваволі російських спецслужб, яким допомагали не надто численні колаборанти. Облави й обшуки були буденною справою. Багато людей зникли безслідно. Тому визволення Херсона українським військом стало справжнім святом. Окупація змінила людей. Автор виставки каже, що до того він був російськомовним. А кінець окупації став днем, коли він перейшов на українську. Як і більшість його земляків. Тепер у маршрутці, коли водій вмикає «Шансон» його питають: «Ти що – колаборант?». І російська музика вмовкає.

Приємно відзначити, що серед відвідувачів були учні 7-го класу 34 СЗОШ ім.М. Шашкевича, які довідалися про подію з інтернету. Старших людей, в т. ч. переселенців, залучили працівники Центру громадського спілкування, які постійно займаються у відділі мистецької літератури бібліотеки . Отож подія отримала потрібний резонанс. А Василь Чайковський – задоволення від спілкування з активною аудиторією, зокрема з українцями з Канади, які також були на заході.