Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

СЛОВО ПРО ВІЙНУ
П'ятниця, 10 травня 2024, 10:55

9 травня в рамках VІ Всеукраїнського форуму військових письменників у нашій бібліотеці відбулася зустріч з Михайлом Цимбалюком та Ольгою Чернілевською.

Михайло Цимбалюк народився на Поділлі. Закінчив Хмельницьке медучилище й Інститут журналістики Київського університету. Працював журналістом. На війні – медик. Писати почав іще в школі – першого вірша опублікував 1980, коли мав 13 років. Однак перша збірка вийшла щойно 1998 року. Пише поезію, прозу, нариси. Для присутніх автор читав свою поезію з останньої збірки «Калібри любови»:

«Ми досі не стомились од війни.
Лиш піт лицем наводить камуфляжі,
І жалять совість напади вини
За дні, коли рашистів мало ляже».

Автор пояснив, що намагався поєднати реальність із вічними почуттями, вищими за війну. Адже любов є рушієм нашої нинішньої боротьби за волю й незалежність.

Ольга Чернілевська, режисер і адміністратор студії звукозапису, презентувала поетичну збірку «Я птах між тенет» свого сина Іллі Чернілевського, який загинув на війні 2022 р. Пішов воювати в лютому, а загинув 7 травня під селищем Кам’янка на Донеччині. Ілля був талановитим поетом, автором співаної поезії. Писав російською, а коли почалася війна – перейшов лише на українську. Презентована збірка показує Іллю як тонкого лірика, а водночас – мужню й безкомпромісну людину:

«Війна не прощає двозначність, брехню,
війна – це отруйний укус саламандри.
І серце своє я сховаю в броню,
яку не зірвати. Мене – не зламати».

Слухачі мали можливість почути запис авторського виконання вірша Іллі, зроблений мамою. І збагнути його слова: «Ти ніколи не зникнеш повністю, зовсім повністю».

Гості бібліотеки подарували нам свої книжки, отож вони тепер доступні для кожного.