Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

УКРАЇНСЬКИЙ ПАТРІОТ З ДИНАСТІЇ ГАБСБУРГІВ
Четвер, 17 грудня 2020, 22:22

Львівська обласна рада 2020 рік оголосила роком Вільгельма Франца фон Габсбурґа (Василя Вишиваного) – українського військового діяча, політика, дипломата, поета, австрійського архікнязя (ерцгерцога), полковника Легіону Українських січових стрільців. З нагоди 125-річчя від дня народження Василя Вишиваного був створений оргкомітет при Львівській ОДА. Протягом року проведено низку заходів із відзначення цієї дати. 16 грудня у великій читальній залі відбувся круглий стіл з-за участі письменниці, перекладачки, співачки, членкині Національної спілки письменників України Дзвенислави Чабан-Леус.

Захід відкрив директор бібліотеки Іван Сварник, який наголосив, що постать Василя Вишиваного є непересічною: великий австрієць став великим українцем. На прикладі цієї людини ми маємо формувати наші майбутні покоління, розвивати нашу національну гідність і свідомість.

Пані Чабан-Леус зупинилась на королівських сторінках з історії Української держави і зазначила, що Галичина має столітні генетичні стосунки з австрійською короною, особливу увагу звернула на постать Марії-Терезії – засновниці династії Габсбургів-Лотаринзьких, ерцгерцогині Австрії, ознайомила з непростою історією життя Василя Вишиваного, наголосила, що такі історичні постаті є для нас надихаючим прикладом для формування національної та державницької позиції. Її розповідь супроводжувалась відеороликами з вечора пам’яті Василя Вишиваного у Львівській філармонії.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday575
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5225
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32079
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4233557

We have: 29 guests, 1 members online
Your IP: 34.204.52.16
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер