Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ВШАНОВУЮЧИ ВИДАТНОГО АРХЕОЛОГА
Вівторок, 09 лютого 2021, 15:38

4 лютого відділ україніки ЛОУНБ та Провідне коло ОУН «Держава» провели презентацію книги відомого культурного діяча, письменника, актора Сергія Кустова «Симфонія Золотої Пекторалі», присвячену 85-річниці від дня народження видатного українського поета і археолога Бориса Мозолевського.

Вступне слово на презентації виголосив директор ЛОУНБ Іван Сварник. Він наголосив, що Мозолевський, відкривши скарби Товстої могили, не лише став найвідомішим українським археологом, але й зробив Україну відомою в усьому світі. Тому книжку, присвячену цьому відкриттю, ми повинні вітати й пропагувати.

Автор книги С. Кустов говорив образною поетичною мовою про видатного поета Бориса Мозолевського в житті, поезії та археології. Золота скіфська пектораль появилася насамперед в поетичному творі Мозолевського, а вже згодом була знайдена як археологічна знахідка на розкопках скіфського кургану. Автор книги назвав поета і археолога таємницею, розгорнутою в часі. Відкриття його поезії і творчого шляху – це відкриття таїни скіфського степу. Колись малий скіф вселився в душу Бориса, аби той пройшов у житті шлях до відкриття скіфської пекторалі. Книга С. Кустова творена на основі співставлення з сюжетом відомого твору французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц», де пілот і маленький принц йдуть пустелею у пошуках колодязя, як археолог до своєї знахідки – скіфської пекторалі.

Археолог Петро Довгань зупинився на життєвому шляху Мозолевського, деталях розкриття Товстої могили й науковій праці «Скіфський степ», де в розділі «Знак Скіфії» вчений висловив аргументовані думки про давнє походження української нації. Археолог Роман Карпатський говорив про інтуїцію Мозолевського у його науковій і пошуковій діяльності, про свою причетність до збереження унікального архіву вченого. Архітектор Микола Обідняк вказав на закладений світогляд скіфів у пекторалі,на три рівні світобудови у їхній світоглядній системі.

Громадський діяч Юрко Антоняк висловив думки про подвижництво автора книги відомого письменника і актора Сергія Кустова.

Завідувач відділу україніки Євген Салевич висловив слова вдячності культурному діячеві Сергію Кустову і зазначив, що такі знахідки, як золота скіфська пектораль вказують на давність походження нашої нації.

Присутніми на презентації також були голова ОУН/м/ Василь Петрик, член УНА-УНСО Петро Байса, видавець Володимир Панчишин, художник Ігор Копчик, перекладач Галина Чубай, журналіст Наталя Гумницька, голова регіональної ради підприємців у Львівській області Ростислав Сорока, заступник голови ЛОООР Михайло Вельгош та інші.

Світлини відомого художника Ігора Колісника