Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Українська незалежність
Понеділок, 30 серпня 2021, 12:26

23 серпня відділ україніки ЛОУНБ та ОУН «Держава» провели круглий стіл «Українська незалежність: проблеми і перспективи».

У вступному слові завідувач відділу україніки, представник ОУН «Держава» Євген Салевич закликав учасників заходу осмислити картину незалежності української нації і подав контексти розмови на круглому столі:

  • українська незалежність в історії;
  • держава як найвища форма існування та організації нації форма її планування у світі; - держава як територіальне утворення від імені української нації, де немає сильної національної організації, а панують різні угруповання і сили, олігархи чи представники інших націй;
  • держава, у якій планують руйнівні для нації ідеології, які відкривають шлях для її знищення і загарбання іншими націями
  • мультикультуралізм, фемінізм та інші.

Історик Іван Сварник виголосив промову про історію формування української державної символіки, зокрема, українського державного прапора. Історик Іван Хома висловив думки про важливість тривання сучасної української держави в часі, тримання фронту і відстоювання нацією своєї незалежності.

Доктор філософських наук Ігор Держко говорив про духовний потенціал української нації, про боязнь Московії інтелектуальної сили українців, про давність і незнищенність української ідеї у різні часи і різні епохи. Дослідник давньої української літератури Павло Салевич наголосив на необхідності культивування правдивої національної релігії і традиції задля творення сильної національної держави. Громадський діяч Ростислав Сорока говорив про потребу формування української матриці національного розвитку, аби не вкладати наш український досвід у чужі матриці. Громадський діяч Михайло Яворський висловив думки про вічність української ідеї, про моделі українського суспільного розвитку і проблеми українців : Московію, кочубеївщину і провінціалізм. Науковець Богдан Калиняк наголосив на проблемі віри і духовності, хуторянській моралі, проблемі лідерів української нації. Участь у круглому столі також брали вчені і громадські діячі Микола Обідняк, Василь Попович, Юрій Дацько, Олег Подвірний, Роман Біль, Іван Твердохліб, Андрій Максимович, Іван Вівчарівський, Ігор Копчик, Василь Семенюк, Василь Салига, Ігор Колісник та інші.