Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ПОГОВОРІМО ПРО НАШУ СПАДЩИНУ
Четвер, 11 серпня 2022, 09:50

9 серпня 2022 р. в бібліотеці відбулася презентація науково-популярного журналу «Наша спадщина». Є. Салевич представив публіці основних спікерів. Про журнал розповідали редактор Андрій Левик та члени редколегії Андрій Гречило й Іван Сварник. Серед присутніх були один із засновників журналу Роман Ковальчук і начальник Управління охорони культурної спадщини ЛОВА Василь Петрик.

Члени редколегії розповіли про історію створення журналу, його мету, автуру, окреслили основні рубрики, навколо яких формується редакційний портфель. Науково-популярний характер видання робить його цікавим для найширшого кола читачів. Багато попередніх номерів робили акцент на певному регіоні Львівщини, і до початку адмінреформи практично всі райони Львівської області. В кінці кожного номера, присвяченого районові, публікувалася таблиця взятих на облік пам’яток історії і культури. Як підкреслив редактор, особливо важливою є публікація історико-архітектурних опорних планів та історичних ареалів давніх міст (Белз, Броди, Борислав, Буськ, Винники, Вишня, Глиняни, Городок, Дрогобич та ін.), підготованих відомими архітекторами й реставраторами – Р. Могитичем, О. Рибчинським, Л. Бачинська, Л. Скепко, М. Рибенчуком, Ю. Дубиком та ін., розвідки Я. Тараса, В. Слободяна, О. Бойко Рубрика «Постаті» містить статті про А. Шептичцького, В. Деметрикевича, В. Вуйцика, Я. Дашкевича, Р. Бучка, О. Мацюка, Я. Пастернака, Я. Чурилика, В. Габсбурга (Вишиваного), Ю. Липу, родини Нагірних і Левинських та багатьох інших. Потрібними для користувачів пам’яток є методичні рекомендації про реставрація дерев’яних церков і про засоби пожежогасіння. Постійними авторами журналу є археологи – Д. Павлів, В. Гупало, Ю. Лукомський, В. Петегирич, В. Оприск, М. Филипчук та його син Андрій. Редколегія заохочує місцевих авторів до написання статей про місцеві пам’ятки, музеї, заповідники, бо вважає (це підкреслив І. Сварник), що місцева історія слугує неоціненною базою для виховання не лише галицького, а й загальноукраїнського патріотизму.

Тему історичного краєзнавства, етнології, фольклористики продовжили виступи Б. Калиняка, Г. Сокіл, М. Дністрянського. І Даць розповідала про місцеві музеї, а Р. Шмагало привітав журнал із довголіттям: за його підрахунками місцеві журнали, не отримуючи державного фінансування, існують на ентузіазмі видавців не більше, як 3 роки. Мистецтвознавець підтримав редколегію в обраному напрямку й підкреслив, що фольклорно-етнографічні матеріали можуть завести видання на манівці. Для них є спеціалізовані фахові видання. Отож «Наша спадщина» вдало заповнила нішу пам’яткоохоронних видань.