Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Чудовий світ музики
Четвер, 27 жовтня 2022, 13:22

26 жовтня о 15ºº год. у відділі мистецької літератури відбувся захід «Чудовий світ музики» до Міжнародного дня музики. Вступне слово розпочала Надія Письменна, завідувач відділу мистецької літератури, представивши книжково-ілюстративну виставку під назвою «Вслухайтесь у ці мелодії…», в якій було зроблено акцент на виданнях про музичні інструменти.

Український народ має славу напрочуд музичного народу. Наша музика здобула визнання в усьому світі. Люди, керуючись вродженою музичністю, ніколи не співають в унісон, а зразу розбиваються на різні голоси і кожен веде свою партію.

Протягом усієї своєї діяльності людина створила безліч музичних інструментів. Кожен із них має свої особливості, своє неповторне звучання, свій тембр, за яким ми майже безпомилково упізнаємо той чи інший інструмент. Людський голос теж часто називають музичним інструментом, і він теж має свій особливий тембр. Під тембром ми розуміємо характерне звучання інструмента чи голосу: гучне, різке, дзвінке, пронизливе, чи навпаки: глибоке, м’яке, лагідне, оксамитове.

Музичні інструменти насамперед поділяються на акустичні і електричні. Якщо перші виникли 35-40 тисяч років тому, то другі зовсім недавно – якихось вісімдесят років тому.

Учасниками заходу були учні Львівського державного музичного ліцею ім. Соломії Крушельницької (викладачі: Наталія Рішко, Лідія Матвіїв, Андріан Сковронський та концертмейстер Маріанна Дутка).

Наталія Рішко, викладач, ознайомила слухачів детальніше з музичною частиною програми та розповіла про вагоме значення музики. Музика серед інших видів мистецтв відзначається своїми унікальними можливостями впливати на духовний світ людини і супроводжує її впродовж усього життя, відіграє важливу роль у житті народу, нації. Протягом багатьох століть у світі були створені численні музичні твори, в яких відображений духовний світ людей на різних історичних етапах. На музичних творах позначалася ментальність народу, його доля, історія. Тому вивчення історії музики особливо важливе в пізнанні будь-якого народу, вона поглиблює розуміння його самобутності та шляхів історичного розвитку.

Творчість видатних українських композиторів має світове значення. Тому актуальним є повернення невідомих і забутих імен митців, які утверджували українську музичну культуру в міжетнічному середовищі. У музичній частині прозвучали твори таких композиторів: М. Скорика, С. Людкевича, О. Герасименка, О. Барвінського та ін.

Завершився захід гучними аплодисментами!