Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«На березі річки, якої немає…»
Середа, 29 березня 2023, 10:45

28 березня ГО «Золоті роки» (Л. Гришко) та група переселенців завітали до відділу абонемента бібліотеки на лекцію Івана Сварника про Полтву. Історик розповів про передумови виникнення людського поселення в долині Полтви, про притоки й джерела нашої річки. Для наших предків вода відігравала надзвичайну роль при виборі місця поселення. Вона була неодмінною умовою життя в сенсі харчування людини, забезпечення її гігієнічних потреб. Згодом на Полтві і її притоках створили мережу т. зв. саджавок – невеликих ставків для вирощування риби. В середні віки Львів славився своїми щупаками, коропами, линами, карасями й навіть пічкурами (вони були харчем незаможних львів’ян). Наприкінці ХV ст.. германський імператор, їдучи на з’їзд монархів у Луцьк, двічі зупинявся у Львові. Щоразу місто вшановувало його рибою, видавши на неї 3 копи (90) грошів. А імператриці подарували хутро за 30 грошів. Львівських щупаків вивозили аж до Відня, хоча й Дунай не був бідним на рибу. Залишки саджавок і донині можна бачити в селах навколо Львова.

Полтва і її притоки слугували джерелом дармової енергії: вода приводила в рух численні млини, які слугували не лише для виготовлення борошна й круп. Енергія води використовувалася в папірнях, порохівнях, сукновальнях та інших мануфактурах. Розкопки в районі нинішнього «Добробуту» засвідчили, що тут існувало безперервне слов’янське поселення від V-VІ ст. На березі струмка, що впадав у Полтву, діяв великий ремісничий центр , був потужний осередок чинбарства, який давав сировину для шкіряних промислів. Чинбарі потребували великої кількості протічної води.

Полтва слугувала також основою каналізаційної системи давнього Львова. Тому з часом забрудненість річки настільки зросла, що у ХІХ ст. її вирішили сховати під землю. Засклеплення Полтви і її приток почалося в 1870-ті роки з нинішніх вул. Фредра і Герцена, далі просп. Шевченка, а завершилося у міжвоєнний період. Нині річка виходить на поверхню поза межами Львова.

Присутні задали низку питань про інші річки Львова, про придатність джерельної води до пиття, про можливу перспективу відкриття Полтви. \

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday132
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week5929
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32783
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4234261

We have: 10 guests online
Your IP: 52.205.159.48
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер