Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ПРО НАШ КРИМ
Вівторок, 19 вересня 2023, 09:53

18 вересня у великій залі бібліотеки зібралися екскурсоводи на чергову лекцію Івана Сварника Цього разу йшлося про давню історію нашої землі – Криму.

Півострів, за словами історика, був заселений із найдавніших часів. Рештки неандертальця - первісної людини - знайдені в печері Кіїк-Коба, вчені відносять до середнього палеоліту (100 тис. років тому). А першим відомим народом можна вважати легендарних кіммерійців, які 1500 років тому вирушали з Криму в походи на Ассірію, Вавилон та інші держави давнього світу. Геродот (1 тисячоліття до Р. Х.) пише про плем’я таврів, яке жило на південному березі Криму і в горах. Відзначалося войовничістю й жорстокістю. Попри сусідство з цивілізованими греками, жили первісним життям, довго боролися проти потужних пришельців – греків, візантійців, римлян.

У 7-6 ст. до Р. Х. починається т. зв. велика грецька колонізація. Виникають факторії, а потім потужні поліси (міста-республіки) Херсонес, Ольвія, Керкінітіда, Феодосія. Греки привозять культуру виноградарства, суднобудування, ремесла. Для захисту від сусідів-скіфів будують потужні кам’яні фортеці, величні храми. На сході півострова виникає могутнє Боспорське царство (столиця – Пантікапей), згодом підкорене царем Понтійського царства Мітрідатом. Останній довго воював з Римом, але врешті загинув.

У 2 ст. до Р. Х. Крим зазнав кількох навал кочовиків – готів, далі гунів, половців. Вони знищили й Малу Скіфію, і Боспорське царство. У 5 ст. більшу частину Криму завойовує Візантія. В Херсонесі вона влаштовує базу морського флоту, відбудовує Пантікапей, Сугдею. Водночас у Криму з’являються слов’яни. Київські князі Ігор, Святослав, Володимир здійснили кілька походів проти Криму. Володимир 988 р. оволодів Херсонесом. На сході півострова виникає Тмутороканське князівство.

З 1239 р. у степовій частині півострова з’являються татари, тут утворюється улус Золотої орди. З 1425 р. Менглі-Гірей стає ханом незалежної держави – Кримського ханства. Водночас тут існують генуезькі міста-фортеці Феодосія, Согдея (Судак) та ін., князівство Феодоро (столиця Мангуп) з візантійсько-вірменськими правителями. Південь Криму 1475 р. захоплює Османська імперія. Кримське ханство як самостійна (автономна) держава існувало до російської окупації 1783 р. Більшість татар (2-5 млн.) втекло з Криму під час Кримської війни 1853-1856 рр.

Як бачимо, з усіх земель України Крим був ареною найбільших міграційних та цивілізаційних процесів світу протягом тисячоліть. Тут жили кіммерійці, таври, греки, скіфи, готи, візантійці, римляни, вірмени, татари, італійці, алани, русичі, жиди та інші народи, які залишили свій слід у історії, географії, культурі України.