Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЗУСТРІЧ ІЗ МУЗИКОЮ
Середа, 20 вересня 2023, 13:13

19 вересня бібліотекарі, читачі й гості бібліотеки пережили приємні хвилини спілкування з прекрасним. У великій читальній залі, в рамках днів європейської спадщини у Львові відбувся концерт хору «Надсяння» (хормейстер Володимир Пасічник). Це самодіяльний колектив, створений при однойменному товаристві, який об’єднує не лише нащадків депортованих, а й багатьох аматорів хорового співу.

До програми концерту увійшла духовна та світська музика, літературні твори, народні пісні. Серед перших – «Отче наш» та «Хваліте Господа» М. Вербицького, «Під твою милість» С. Людкевича. Духовним гімном України можна вважати твір А. Кос-Анатольського на слова Т. Шевченка «Наша дума». В. Пасічник поклав на музику текст Т. Шевченка «І день іде». У його ж обробці прозвучала галицька народна пісня «Під дубиною», а лемківська «В гаю зелененькім» - в обробці М. Колесси. Близьким до духовних гімнів можна вважати твір «Крилець, крилець», покладений на музику В. Матюком. Схожими за тональністю й уже традиційними для хору були «Чуєш, брате мій» Б. Лепкого і «Лелеченьки» О. Білаша.

«Родзинкою» концерту стала давня галицька пісня «Наша пані цісарева», аранжована В. Пасічником, яку зал вислухав із захопленням. Вочевидь, завдяки якісному виконанню твору. Присутні тепло сприйняли хорову музику й побажали хористам і Володимирові Пасічнику творчих успіхів.