Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація виставки «Скарби маминої скрині: вишивка як доля» за участю родини Дзиндр
П'ятниця, 29 вересня 2023, 14:47

27 вересня у відділі мистецької літератури з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек відбулась презентація виставки «Скарби маминої скрині: вишивка як доля» за участю родини Дзиндр: Тамари, Уляни, Петра та перегляд документального фільму «Євген Дзиндра – скульптор».

Завідувач відділу Надія Письменна представила львівську родину Дзиндр та частково ознайомила користувачів з історією української вишивки: українська вишиванка – це своєрідна родинна пам’ять, що передається з покоління в покоління. Найкращі візерунки-обереги вишивали руки люблячих бабусі, мами, дружини. Крім сорочок, вишивкою прикрашали вінчальні рушники, ікони, церковні хоругви, елементи домашнього декору – скатертини і подушки…

Продовжили зустріч Тамара, Уляна та Петро Дзиндра. Вони розповіли цікаву історію «маминої скрині», яка стала символом та історичною спадщиною скарбів відомої родини. Скриня містить різні вишивані речі жінок: Ольги, Ганни, Тамари та Уляни. Створена була Євгеном Дзиндрою у 1961 році в подарунок дружині на день народження. Інтелігентність, високий рівень культури і велика любов до мистецтва – риси, притаманні цій сім’ї, величним центром якої, без сумніву, є Євген Дзиндра, відомий український митець, викладач, громадський діяч, один з найкращих львівських скульпторів середини XX століття, та його дружина Ольга, чудова вишивальниця, мудра й інтелігентна жінка.

Виставка вишиваних робіт жінок з родини Дзиндр – свідчення багатющого вкладу цієї сім’ї у відродження національної ідентичності та культурно-мистецького розвитку українського народу.

Користувачі мали можливість ближче оглянути роботи родини та поділитись своїми враженнями від почутого та побаченого.