Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«НЕ БУЛО СЛІВ, НЕ БУЛО СЛІЗ – БУВ ГОЛОД…»
Понеділок, 27 листопада 2023, 11:09

24 листопада у великій читальній залі відбулась презентація виставки-реквієму «Не було слів, не було сліз – був ГОЛОД…» з нагоди вшанування пам’яті мільйонів жертв українського народу під час Голодомору 1932-1933 рр. Захід розпочався хвилиною мовчання за всіма безневинно убієнними голодом українцями. Опісля до присутніх звернувся директор бібліотеки Іван Сварник, який наголосив, що злочин Голодомору – це чітке усвідомлення того, чим був комунізм і радянська влада для України. Це була ворожа влада і ворожа ідеологія, яка намагалася витравити саму душу українців, скерована проти нас як нації. І тому нам треба постійно на цьому наголошувати.

Поділився своїми думками стосовно цієї трагічної сторінки і професор кафедри української преси Степан Кость, автор численних розвідок про Голодомор, який був запрошений працівниками нашої книгозбірні. «Голодомор 1932-1933 рр. в Україні – це найбільша катастрофа в історії людства і найжахливіший злочин більшовицького режиму. Ключовою тезою для кожного українця має стати вислів: «Ми приречені пам’ятати». Але сьогодні лише пам’ятати про Голодомор – занадто мало. Перед українським суспільством стоїть надзвичайно важливе завдання: осмислити його як частину української історії в суспільно-політичному аспекті того часу, з’ясувати його причини, назвати винних у скоєнні злочину Голодомору-геноциду».

Шеф-редактор журналу «Універсум» Олег Романчук розповів про спомини своєї мами, яка родом з Бородянки Київської області. Вона була безпосередньо свідком злочинного умислу комуністичної верхівки СРСР та самого Сталіна – організаторів штучного голоду для остаточного знищення українського селянина-господаря.

Через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців московія знову застосовує ті самі методи геноциду – нищить українську ідентичність, культуру, мову. У нас немає іншого вибору, ніж вистояти і знищити цього споконвічного ката.

На завершення заходу кожен міг ознайомитись з матеріалами книжкової виставки, які розкривають напрацювання провідних українських та зарубіжних науковців у сфері дослідження Голодомору-геноциду української нації.