Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

РІЗДВЯНІ ТРАДИЦІЇ В УКРАЇНІ ТА ІНШИХ КРАЇНАХ СВІТУ
Понеділок, 04 грудня 2023, 12:54

30 листопада у відділі мистецької літератури відбувся круглий стіл на цікаву і актуальну тему «Різдвяні традиції в Україні та інших країнах світу» за участю соціальної групи Львівського міського територіального центру під керівництвом Юлії Клим. Розпочала зустріч завідувач відділу Надія Письменна. Різдво Христове в Україні завжди вважалося одним з найбільших релігійних свят. Цього року українці будуть святкувати його 25 грудня. Від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому дати багатьох церковних свят змінилися. Зміни торкнулися і другого найбільшого релігійного свята – Різдва Христивого.

Було представлено низку книжково-ілюстративних видань, які містять цікаві історії, які частково розкривають тему обговорення. Особливу увагу заслуговує видання.

Форсайт М. Різдвяний ріг достатку. Історії, які ховаються за традиціями коляди. – Харків: Фоліо, 2020. – 107 с.

Марк Форсайт заглиблюється у витоки Різдва та значення, що стоять за традиціями та історіями, які ми сприймаємо як звичайні. Чи знаєте ви, чому ми приносимо мертве дерево в будинок і прикрашаємо його? Чому відлічуємо дні до Різдва з Адвентом? І чому ми відзначаємо цей день саме 25 грудня?

Багато хто припускає, що ці традиції є сучасними варіантами язичницьких, але цей міф насправді дотепно спростовується автором. Марк Форсайт каже: «Якби треба було пояснити, що таке Різдво, комусь, хто про нього ніколи не чув, – скажімо, …інопланетянину – спочатку б це його, напевно, спантеличило, а потім він підірвав би всю нашу планету – щоб не ризикувати».

Кожен з учасників мав можливість висловити свою думку, бачення та ставлення до різдвяних традицій в Україні порівняно з іншими країнами світу. Також було багато запитань та дискусійних моментів. Завершилась зустріч по-святковому, на позитивній ноті.