Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Листівки до Різдва
Понеділок, 04 грудня 2023, 13:03

1 грудня у відділі мистецької літератури відбувся майстер-клас з виготовлення різдвяних листівок та фігурок з паперу у стилі оригамі за участю соціальної групи Львівського міського територіального центру під керівництвом Юлії Клим. Розпочала зустріч завідувач відділу Надія Письменна. Завжди хочеться зробити приємне своїм рідним і близьким, особливо на новорічні та різдвяні свята. Найперше і правильне рішення – зробити листівку своїми руками з паперу та картону або якусь різдвяну фігурку, яка може стати креативним подарунком для друзів, окрасою дому. Виготовляти новорічні відкритки чи фігурки можна в різній техніці, стилях, з використанням різноманітних матеріалів.

Юлія Клим допомогла учасникам створити різноманітні новорічні листівки. Було використано кольоровий папір, картон, намистини різного діаметра, блискітки… Провідний бібліотекар відділу Мар’яна Особа показала, як можна за схемами геометричних згинів і складок (оригамі) виконати різноманітні фігурки. Зокрема символ Різдва ялинку.

Оригамі (яп., букв. «складений папір») – стародавнє мистецтво складання фігурок із паперу, виникло в Китаї, де і був винайдений папір. Спочатку вироби використовували в релігійних обрядах. Довгий час цей вид мистецтва був доступний лише представникам вищих каст і був ознакою доброго тону. Лише після Другої світової війни оригамі вийшло за межі Сходу й потрапило до Америки та Європи, де відразу здобуло прихильників. Існує певний набір умовних знаків, необхідних для того, щоб накреслити схему складання навіть найскладнішого виробу. Велика частина умовних знаків була введена у практику в середині XX століття відомим японським майстром оригамі Акирою Йосидзавою. Класичне оригамі вимагає застосування одного квадратного рівномірно забарвленого аркуша паперу без використання клею та ножиць. Сучасні форми мистецтва іноді відходять від цього канону.

Завершився майстер-клас презентацією всіх робіт та приємними враженнями.