Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Музичний вечір «Гармонія таланту» до 75-річчя від дня народження Ігоря Кушплера (1949-2012)
Четвер, 11 січня 2024, 12:48

10 січня у відділі мистецької літератури відбувся музичний вечір «Гармонія таланту» до 75-річчя від дня народження Ігоря Кушплера (1949-2012), українського оперного співака, педагога. Розпочала зустріч завідувач відділу Надія Письменна, вона представила книжково-ілюстративну виставку та ознайомила з творчістю співака.

Серед розмаїття різних напрямів і жанрів постійно існувала й утверджувалася та вітка музичної культури, яка черпає свою наснагу з глибинних джерел нашої пісенності, з одвічних моральних та етичних засад фольклору, з надбань наших великих попередників. Шкода тільки, що підневільні умови нашого виживання не створювали сприятливих умов для їхнього утвердження. Саме з таких позицій можна глянути на пісенну творчість знаного співака Ігоря Кушплера, в душі якого засади нашої неперевершеної пісенності укорінилися надійно і глибоко. Зрештою, він і сам неодноразово утверджував це, виступаючи з дискусійними статтями на сторінках львівської преси чи зі своїми спогадами про колегу й ровесника Володимира Івасюка, чиє творче кредо було близьким і для самого Ігоря.

Співак розпочав свій творчий шлях в ансамблі «Верховина». Закінчив вокальний і диригентський факультети Львівської консерваторії (з 1983 року там працював, з 2000 року був професором), також працював в обласній філармонії. 32 роки був на сцені Львівського оперного театру. У репертуарі Ігоря Кушплера було понад чотиридесят партій, серед яких в операх «Набукко», «Ріголетто», «Аїда», «Трубадур», «Украдене щастя», «Тарас Бульба» тощо. Неодноразово виступав митець з цікавими камерними програмами. У його репертуарі романси Р. Шумана, Г. Малера та ін. Велике місце посідали твори українських композиторів М. Лисенка, С. Людкевича, Я. Лопатинського, Д. Січинського. Пробував себе у різних жанрах: солоспіву, вокального ансамблю, обробки народної пісні

Велика частина життя митця пройшла в дорозі. Гастролюючи як оперний і концертний співак, беручи участь у численних оперних фестивалях, декадах української культури і мистецтва, він об’їхав пів світу – співав в Англії, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Угорщині, Іспанії, Італії, Польщі, Канаді, Бразилії, Аргентині, Лівії, Лівані та ін.

Учасники мистецького вечора мали можливість почути записи кількох музичних творів у виконанні Ігоря Кушплера, згадати та насолодитись творчістю талановитого співака, поділитися враженнями від почутого.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2516
mod_vvisit_counterYesterday3889
mod_vvisit_counterThis week6405
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month36844
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4273954

We have: 11 guests online
Your IP: 18.191.5.239
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер