Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Музична феєрія «Лев Ревуцький – композитор-піаніст» до 135-річчя від дня народження українського композитора (1889-1977)
П'ятниця, 23 лютого 2024, 13:59

22 лютого у відділі мистецької літератури відбулась музична феєрія «Лев Ревуцький – композитор-піаніст» до 135-річчя від дня народження українського композитора (1889-1977).

Завідувач відділу Надія Письменна представила книжково-ілюстративну виставку та ознайомила користувачів з творчістю композитора.

З іменем Льва Миколайовича Ревуцького пов’язана ціла епоха розвитку української музики, виховання власної композиторської школи, формування національно-стильового напрямку в загальноєвропейській культурі, відповідного категоріям високої духовності й професіоналізму. Він створив власні музично-духовні світи, сповнені глибокого щирого ліризму, вишуканої краси й етичних ідеалів, де органічно сплелися воєдино національно неповторний мелос із формами й засобами універсального європейського мислення.

Льву Ревуцькому було долею покладено прожити довге життя (88 років), пережити перипетії буремного XX століття, не раз стояти на межі небуття, зазнати втрат і водночас творчого горіння та загального визнання.

За свою музично-педагогічну діяльність композитор-піаніст виплекав цілу плеяду прекрасних музикантів – понад 50 композиторів (Георгія та Платона Майбород, Миколу Дремлюгу, Вадима Гомоляку, Анатолія Коломійця, Германа Жуковського, Віталія Кирейка та інших), теоретиків (зокрема, Фріду Аерову, Михайла Бялика, Ніну Герасимову-Персидську, Богдану Фільц).

Ім'я Льва Ревуцького носять музичні колективи і заклади, зокрема Муніципальна академічна чоловіча хорова капела імені Л. Ревуцького, музичне училище в Чернігові, загальноосвітня школа в с. Іржавці, дитяча музична школа № 5 у м. Києві, пароплав на р. Дніпро.

На честь Льва Ревуцького названо вулиці у Києві та Львові.

Щорічно наприкінці лютого Міністерство культури України присуджує дві Премії імені Левка Ревуцького за композиторську творчість і концертно-виконавське мистецтво.

У селі Іржавець функціонує Музей-садиба Левка та Дмитра Ревуцьких. В кінці всі учасники мали змогу переглянути фільм «Лев Миколайович Ревуцький (1889-1977). Життєвий та творчий шлях», автор Марія Бабенко.