Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЛАНДШАФТИ ГОЛОСІВ
П'ятниця, 15 березня 2024, 13:23

14 березня поціновувачі поетичної творчості Василя КУЙБІДИ мали щасливу нагоду почути нову поезію письменника в його власному виконанні. Відкриваючи зустріч, директор бібліотеки Іван СВАРНИК підкреслив, що Василь Куйбіда вже втретє виступає в бібліотеці, причому вдруге ділиться своїм ужинком на поетичній ниві. А на багатьох присутніх величезне враження справила повстанська поезія його мами, якій була присвячена окрема зустріч. Володимир ГІРНЯК, колишній студент Василя Куйбіди, висловив захоплення не лише тим, що написав, а й тим, що зробив його наставник і як міський голова Львова, і як міністр. Отож вважав за честь співфінансувати видання двох його нових книг, аби вони потрапили до бібліотек Львівщини.

Поет у філософсько-світоглядному вступі пояснив мотиви своєї творчості, як спробу показати мозаїчну картину (мерехтіння) образів і життєвих вражень, що справляють на митця особливий вплив і змушують відгукуватися на них поетичним словом. Читана поетом лірика була сповнена суто людськими емоціями – радістю буття й пізнання світу, бажанням піднестися на крилах рідної мови над буднями, любов’ю до близьких і рідного дому, щемкого відчуття скорботи за втраченим. Окремими блоком прозвучала воєнна лірика. Як пояснив автор, сам він не воював, але до нього часто приходили бійці, переважно розвідники, ділилися тим, про що не розповідає телевізор, своїми відчуттями. Та й воєнна атмосфера у Києві, який постійно зазнає ворожих ударів, змушує митця рефлектувати на навколишні події.

Окрім поетичного спілкування (присутні висловлювали свої міркування й зауваження), Василь Куйбіда поділився дуже цікавими спогадами про важливі для Львова події, до яких доклався, як політик: організацію візиту папи римського Івана-Павла ІІ, внесення середмістя Львова до Світової спадщини ЮНЕСКО, організацію саміту президентів у Львові та інше.

Зустріч із поетом і політиком не залишила буйдужим нікого з присутніх. А для всіх бібліотек ОТГ Львівщини, завдяки меценатам, стануть доступними нові збірки Василя Куйбіди «Мерехтіння» і «Ландшафти голосів».